Ingen toppchef straffad senaste 30 åren – hör experter om Sveriges korruptionslagar

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Telia erkände mutorna och betalade rekordbelopp i böter till USA – ändå friades de åtalade cheferna på alla punkter i tingsrätten. Nu får Sverige fortsatt kritik för sin hantering av korruptionshärvor.

Uppdrag granskning har gått igenom alla korruptionshärvor med svenska bolag utomlands de senaste 30 åren. Facit för svenskt rättsväsende kan enkelt sammanfattas:

Mycket få åtal, bara tre fall med fällande domar – och inte en enda chef på toppnivå straffad.

Telias diktatursamarbete

– Det är ju en pinsam statistik som vi har i Sverige, säger advokat Peter Utterström.

Svag lagstiftning

När muthärvan i Telia avslöjades hade Sverige i åratal fått hård internationell kritik, bland annat från samarbetsorganisationen OECD, för oförmågan att bekämpa svensk korruption utomlands. Upprepade rapporter pekar på svag lagstiftning, bristande vilja och dåliga resurser som några av problemen.

– Det viktigaste för den svenska regeringen nu är att börja hålla företag och individer ansvariga för deras handlingar. Man kan inte låta de här personerna och organisationerna agera ostraffat, säger Jessica Tillipman, juridikprofessor vid George Washington University Law School.

“Vi halkar efter”

Hon får medhåll av Natali Engstam Phalén, generalsekreterare för Institutet Mot Mutor.

– Jag skulle säga att vi halkar efter. Det vi ser internationellt, det är att land efter land – många reformerar sin mutlagstiftning, och gör den till en modern mutlagstiftning.

Peter Utterström tycker att Sveriges facit är oacceptabelt.

– Vi måste ta tag i den frågan, och att svenska politiker är så dåliga på det här är förvånansvärt, säger han.

Saknas det en politisk vilja?

– Jag tror att som vanligt så saknas det möjligtvis en politisk insikt.

Uppdrag granskning: Telia och hemligheten

Hela reportaget ”Telia och hemligheten” sänds onsdag 16 september klockan 20 i SVT1 – det släpps redan klockan 12 på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Telias diktatursamarbete

Mer i ämnet