Anton van Kaam, professor i neonatologi i Amsterdam och en vuxen hand som rör vid en förtidigt född bebis fot.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anton van Kaam, professor i neonatologi i Amsterdam tycker att Sverige är ”väldigt liberala”. Foto: SVT

Internationell kritik – Sveriges vård av mirakelbebisar för offensiv

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Sverige anses gå för långt som regelmässigt försöker rädda barn som föds redan i graviditetsvecka 22. Kritiken kommer från den internationella patientföreningen och läkare i Europa.

Kunskapen och en fullt utvecklad intensivvård finns i många länder i Europa. Men få gör som Sverige. I Nederländerna och Tyskland är gränsen vecka 24. Innan dess görs inga försök att rädda livet på ett för tidigt fött barn. Inte heller om föräldrarna vill att vården ska försöka, i stället får barnet somna in.

– Det finns läkarkolleger som säger att de är avundsjuka på oss för att vi håller fast vid vecka 24, säger Anton van Kaam, professor i neonatologi i Amsterdam.

Han vill inte kalla Sverige för aggressiva i den här frågan, men betonar att vi är ”väldigt liberala” och att han inte kan se Nederländerna följa efter.

– Dödlighet är ett dåligt resultat. Men att hålla ett barn vid liv med så dålig livskvalitet är ännu värre, säger han.

Norska blivande barnläkare skeptiska

Förra året gjordes en enkätstudie i Norge där blivande specialister i barnmedicin fick frågan om vilken graviditetsvecka de skulle föredra om det hade gällt dem själva.

Så många som 94 procent sa då nej till intensivvård i vecka 22. Det var först i vecka 26 som majoriteten ansåg att det var okej att försöka rädda ett för tidigt fött barn.

– Det kan nästan kännas som en testfråga, ”är du en bra förälder eller inte”. Medan de i studien kanske är lite mer insatta i att det är ett riktigt dilemma, säger Janicke Marita Syltern som gjort studien och är barnläkare vid St Olavs hospital i Trondheim, Norge.

Tysk organisation kritisk

Även i Tyskland anses ett barn vara livsdugligt först i vecka 24.

– Det pågår en diskussion över hela Europa, för vad är priset för familjen? Vilken väg är rätt att gå för att få en bra start i livet, inte bara överleva, säger Silke Mader, ordförande av patientorganisationen EFCNI som arbetar för prematurfödda över hela Europa.

Organisationen är kritisk mot att pressa ner veckogränsen ytterligare, eftersom både barnen och familjerna kan drabbas hårt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.