Foto: Montage

IVO granskar Malmöpsykiatri efter Filips självmord

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Knappt hade IVO avslutat den över ett år långa granskningen av Malmö psykiatris slutenvård förrän det blev dags för nya inspektioner. Flera självmord i anslutning till vården, däribland Filips, ska nu granskas.

Den nya granskningen av Inspektionen för vård och omsorg, IVO, handlar bland annat om självmord och självmordsförsök inne på avdelning, på permissioner och i samband med utskrivning. I alla fem fall som nu ska granskas har Malmö psykiatri, på Skånes universitetssjukhus, gjort den obligatoriska Lex Maria-anmälan, där vårdgivaren själv utreder händelsen.

– Det är återkommande brister i internutredningarna och otillräcklig analys av händelsekedjan. Det finns inte tillräcklig koppling mellan de identifierade orsakerna och de åtgärder de föreslagit för att komma till rätta med bristerna eller för att förhindra att liknande händelser inträffar igen, säger Christina Carlsson, enhetschef på IVO.

UG – Timmarna på psyket

IVO har under lång tid kritiserat psykiatrin i Malmö för upprepade brister i patientsäkerhetsarbetet. Vid en granskning av nio självmord visade det sig att vården inte lär sig av sina misstag, särskilt vid självmordsriskbedömningar, att göra anhöriga delaktiga i patientsäkerhetsarbetet och få personalen att följa rutinerna.

Under två års tid har 15 personer tagit sina liv i anslutning till slutenvården inom Malmö psykiatri.

IVO:s granskning kulminerade i ett föreläggande i mars i år där IVO varnade för nya dödsfall om de inte vidtog genomgripande förändringar. Och de skrev: ”fara patientsäkerheten föreligger, vilket kan innebära kan innebära vårdskador i form av ytterligare dödsfall.”

Kort tid efter föreläggandet kom Filip till Malmö psykiatri. Han hittades livlös efter bara en timme och tjugo minuter på sitt rum.

Efter nio tidigare inspektioner genomfördes alltså igår ytterligare en omfattande inspektion där fem ärenden togs upp med ledningen.

– Vi ser allvarligt på det här och vi kommer följa upp hur de vidtar sina åtgärder under året, säger Christina Carlsson på IVO, som inte vill kommentera resultatet av tisdagens inspektioner.

Här kan du få hjälp mot självmordstankar

Den som vill ha stöd och hjälp i frågor om självmord kan vända sig till olika telefonjourer eller till Mind. Här är en lista på några telefonnummer och webbplatser:

Mind – Öppet dygnet runt för samtal och chatt

Telefon: 90101

Hemsida: www.mind.se

Nationella hjälplinjen - Öppet alla dagar kl 13-22

Telefon: 020-22 00 60

Hemsida: www.hjalplinjen.se

Jourhavande medmänniska - Öppet kl 21-06 alla dagar

Telefon 08-702 16 80

Hemsida: www.jourhavande-medmanniska.com

Röda Korsets telefonjour - Öppet alla dagar kl 15-21, onsdagen den 14 oktober har jouren förlängda öppettider med anledning av Uppdrag gransknings reportage.

Telefon 0771-900 800

Hemsida: www.redcross.se

Spes – Ett riksförbund för anhöriga och närstående till någon som tagit sitt liv

Telefon: 08-345873

Hemsida: www.spes.se

E-post: info@spes.se

Jourhavande präst – Öppet alla dagar kl 21-06

Telefon 112 – be att få tala med jourhavande präst

Vårdguiden – Läs mer om hjälp och stöd om du har självmordstankar på Vårdguiden. Klicka här för att komma dit.

I Stockholm finns en akut mobilenhet, ett utryckningsfordon, som är bemannad kl 15-01. Endast för ärenden som kräver en akut bedömning. Nås genom SOS Alarm, telefon: 112.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Timmarna på psyket

Mer i ämnet