– Vi får ju flöden om vad som händer i världen på nolltid nu men det är ju det lokala som är det viktiga, säger Rikard Ohlin, lanthandlare i Sillerud. Han är en av de värmlänningar Uppdrag granskning har pratat med som saknar TV4:s lokala nyheter.
Reporter: Vad tänkte du när TV4-beslutet kom att lägga ner de lokala tv-nyheterna?
– Det är inte bra för landsbygden, det är inte bra för demokratin heller, tycker jag.
Förra året lovade TV4 att de ska sända regionala program, dock inte specifikt regionala nyheter, de närmaste sex åren när de skrev under ett nytt sändningstillstånd. Två veckor senare kom beslutet att de lokala nyhetsredaktionerna skulle läggas ned runt om i landet.
– Det är klart att mest för Värmland, känns det ju lite grand som att man försvinner från kartan, säger Malin Lundberg, försäljningschef på Nöjesfabriken i Karlstad.
Tar inte del av SVT:s nyheter
Och det är inte bara enskilda personer som tycker att TV4:s lokala nyheter lämnar ett tomrum. Det visar också ny forskning från Göteborgs universitet. Medieforskaren Jonas Ohlssons har i en studie sett att TV4 lyckades locka grupper som är svåra att nå. Han pekar på att en fjärdedel av de som såg TV4:s lokala nyheter i Västsverige inte tog del av SVT:s nyheter. Många av dem är unga människor, som står utanför arbetsmarknaden och är mindre intresserade av politik.
– Det här är en grupp som vi vet tar del av nyheter i mindre utsträckning generellt, vilket gjorde att här spelade TV4:s lokala nyheter en ganska viktig roll.
Reporter: Så de traditionella nyhetsmedierna har tappat den här gruppen helt i så fall då?
– Det finns en risk att det är personer som inte kommer att ta del av lokala nyheter i lika stor utsträckning längre, därför att TV4 lagt ner sina lokala nyheter. Ja, säger Jonas Ohlsson.
Mindre Värmland i riksnyheterna
Nedläggningen av de lokala nyhetsredaktionerna påverkar också innehållet i riksnyheterna. I ett examensarbete gjort vid Göteborgs universitet undersöks hur Värmland speglas av TV4 före och efter nedläggningen. Tre studenter jämförde TV4:s riksnyheter under två vintermånader före och två efter nedläggningen. Och de såg att sju reportage gjorda på plats i Värmland sändes i riksnyheterna före nedläggningen, men att bara ett reportage sändes efter.
Reporter: Tycker du att det är ett problem att ni inte fanns där mer, om vi nu pratar om exemplet Värmland?
– Vi har ju en idé om att vara en del av Sverige, som tv-kanal. Och ta då exemplet Värmland. Bara häromsistens så hade vi exemplet med lärare som åker till Norge för att man får betydligt bättre betalt, säger Casten Almqvist, vd på TV4.
Reporter: Men nu pratar du om en annan månad och inte den som studenterna undersökt.
– Och då menar jag att svaret på frågan är att vi tycker att beslutet var rätt. Vår förmåga att berätta lokala berättelser om hela Sverige har ökat och det var precis det som vi ville uppnå.
Casten Almqvist kommenterar egentligen inte undersökningsresultatet att Värmlandsinslagen är klart färre efter nedläggningen. Han betonar att TV4 satsat på att spegla hela landet med 25 riksreportrar. Han säger också att deras egna undersökningar visar att fler värmlänningar nu tittar på TV4:s riksnyheter, och att de är nöjda med vad de ser.