Kommunanställd såg misshandeln på nära håll – säger i förhör att han inte sett någonting

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Småbarnspappan Johan Falkenberg blev misshandlad av några ungdomar. På filmen av misshandeln syns kommunens fritidsledare när han försöker avstyra bråket. Men trots att fritidsledaren befann sig mitt i händelsen säger han i polisförhör att han inte sett någonting.

I samband med en majbrasa under valborgsmässoafton förra året blev Johan Falkenberg misshandlad. Han blev slagen till marken efter att ha gått emellan då ett ungdomsgäng kommit i konflikt med en kvinna.

På den beslagtagna videofilmen som polisen använt som bevisning i fallet syns en av kommunens fritidsledare. Han kallas senare till förhör.

– Han hördes men menade att han inte hade sett någonting. Vi kallade honom flera gånger och förklarade för honom att han syns på den här filmen, att “det är uppenbart att du måste ju ha sett, du är ju i situationen”. Men nej, han vidhöll att han inte hade sett någonting, säger förundersökningsledare Tobias Becker vid Järfällapolisen.

Sa att han inte längre kunde minnas

Fritidsledaren medger i förhör att det är han som syns mitt i bråket, men upprepar att han inte såg vad som hände:

”Det var en stressig situation. Man går bara in och stoppar och tänker inte på vilka det är.”

En annan person som inte längre arbetar som fritidsledare namnger i förhör en av killarna som står och skriker åt Johan när han slagits till marken. Det är han som misstänks stå för det grövsta våldet och för att ha slagit flera knytnävsslag bakifrån.

Men den dåvarande fritidsledaren vill inte medverka i utredningen. Det kommer skapa problem för honom, förklarar han i förhör. När han blir kallad inför rätta minns han inte längre vem som skrikit.

– Kommunen har alltså anställda som när nånting sånt här händer väljer att skydda de som gör något. Det är helt absurt, de är ju där för exakt motsatsen, säger Johan Falkenberg.

“Det är problematiskt”

Mannen förklarar för Uppdrag granskning att han egentligen inte ville vittna, att han inte vill riskera något – och att han känner mer med sig själv än med den som blev misshandlad.

– Om det är så att man inte vittnar på grund av rädsla, det är problematiskt. Jätteallvarligt. Så vill inte vi ha det, det är inte det man ska stå för om man jobbar med kommunens jacka på sig. Absolut inte, säger Rafif Makboul Kaleem, enhetschef med ansvar för trygghet och prevention i Upplands Bro kommun.

I utredningen om misshandeln finns ytterligare exempel på rädda kommunanställda. En trygghetsvärd berättar att han tidigare blivit trakasserad av samma gäng, och bland annat fått däcken på bilen punkterade. Men han har inte polisanmält.

– När man blir anställd som trygghetsvärd är det väldigt tydligt hur man jobbar med polisen och socialtjänsten, att du måste delge information som är relevant – det är tydligt för alla. Vi kan ju aldrig låta rädsla styra för då bidrar vi till den här tystnadskulturen eller rädslan. Det samhället vill vi inte ha, säger Rafif Makboul Kaleem.

Reportaget “Tysta vittnen” finns att se på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.