Det första avsnittet av Uppdrag granskning sändes i januari 2001. Tre år senare tillträdde Nils Hanson som ansvarig utgivare för programmet, ett jobb han behöll fram till i mars 2018. När han ombeds dela med sig av sina starkaste minnen från sin tid handlar det om en minnesvärd lunch hos IKEA-grundaren Ingvar Kamprad, om en helikopteraffär – och om kraven på hans egen avgång.
2004 granskades Uppdrag granskning själva av SVT:s dåvarande program Mediemagasinet. Nils Hanson berättar att kritiken som följde ledde till en skjuts i redaktionens arbete med kvalitetssäkring och faktakontroll. Något som haft stor betydelse för programmets utveckling, enligt honom.
Spela klippet för att höra Nils Hanson, som i dag arbetar som redaktör på redaktionen, lista sina tre starkaste minnen.
Ett längre jubileumsprogram från Uppdrag gransknings 20 år i rutan sänds ikväll klockan 20.00 i SVT1 och på SVT Play.
Vilken granskning minns du?
Måns Magnusson • Inslaget Makt till varje pris var både lysande och skrämmande.
Läggs äldre UG-inslag upp i något publikt tillgängligt arkiv? Det hade ju varit att kunna gå tillbaka och titta på äldre inslag, annars är ju risken stor att era avslöjanden glöms bort. Jag skulle exempelvis gärna vilja se hela Ingvar Kamprad-avsnittet, eller intervjun med Islands statsminister.
När man frågar SVT om tillgång till äldre material brukar ni hänvisa till att det inte går på grund av upphovsrätt, men UG-inslagen brukar väl ändå vara helt egna produktioner?
Hej Måns! Tyvärr gäller samma restriktioner kring upphovsrätt även för Uppdrag gransknings reportage och ligger bara uppe på SVT Play under en tidsbestämd period, vanligtvis under pågående säsong. Men genomslaget och rapporteringen om våra avslöjanden lever kvar.
Dela gärna med dig av de granskningar som, på gott eller ont, gjort extra starkt avtryck för dig. Vi publicerar ett urval här!
Kommentarer som innehåller påhopp, grova generaliseringar, utpekanden eller på annat sätt bryter mot SVT:s kommenteringsregler kommer inte att publiceras. Du kan läsa mer om dem här.
JMW • Granskande journalistik känns viktigare och mer angelägen än någonsin tidigare under min livstid, måtte den få fortleva. Tyvärr häpnar jag allt oftare över vanliga (ej uttalat granskande) journalisters bristande förmåga till relevanta följdfrågor i intervjuer med PR-tränade makthavare/beslutsfattare.
Christina Nilsson • Jag minns den urusla journalistiken i programmet om BB-ockupationen i Sollefteå. Därefter har jag slutat att titta på och har inget som helst förtroende för programmet. Det är vinklat efter en tes som man på förväg bestämt sig för och inga fakta som talar mot tesen presenteras.
Exempelvis anklagades BB-ockupationen för att hota politiker, men man "glömde" berätta att de specifika hoten man talade om framförts INNAN BB-ockupationen startade...
Vad mer har vi blivit ilurade? Vad mer har utelämnats?
Funderar på att se programmet ikväll, men förhoppningen om att få se annat än hyllande av sig själva är låg.
Hej Christina! Tråkigt att höra att du inte längre har något förtroende för programmet. Jag kan bara nämna att vi alltid har egna utvärderingar av våra program i efterhand där vi själva ser vad vi hade kunnat göra bättre. Allt ifrån vinkel, val av intervjupersoner, att alla fått komma till tals och så vidare. Utvecklingsarbetet pågår ständigt.
Benny • I klippet ovan nämns att UG blev granskat och att folk krävde att programmet skulle läggas ner. Men det nämns inte varför. Vad var det som hade hänt?
Hej Benny! Det gäller reportage som Uppdrag granskning hade sänt under 2003, som i sin tur granskades av dåvarande SVT-programmet Mediemagasinet.