– Man kan redan inom fem till tio minuter få mycket omfattande hjärnskador, som kanske inte ens går att överleva, säger Johan Persson, anestesiläkare.
18-årige Filip från Luleå tog sitt liv inne på en sluten psykiatriavdelning i Malmö. Läkaren ordinerade kvartsvak av Filip. Men det räckte inte. På övervakningslistan har personal antecknat tillsyn klockan 23.00 och klockan 23.15. Men vid nästa tillsyn, klockan 23.30, hittades Filip livlös. Han avlider några dygn senare på IVA, med en närmast maximal hjärnskada. Nu varnar anestesiläkaren Johan Persson, sektionschef Intensivvårdsavdelningen i Malmö, för den glesa tillsynen.
Reporter: Om man nu har en självmordsbenägen patient, hur ofta bör man titta till personen?
– Man måste titta till ganska ofta. Om det skulle gå så mycket som en kvart så kan det ha blivit omfattande skador. Det bästa är förstås kontinuerlig tillsyn vid väldigt allvarlig suicidrisk, säger Johan Persson.
Ökad dialog viktigt
Han har inte läst Filips journaler på grund av sjukhusets sekretessbedömning, men han behandlar regelbundet patienter som fått hjärnskador av syrebrist. Ju längre tid som går utan att hjärnan har cirkulation, desto allvarliga blir hjärnskadan. Det finns omfattande forskning inom området och Johan Persson menar att kunskapen borde kommuniceras med psykiatrin.
– En ökad dialog i framtiden kring detta skulle nog vara viktig, säger han.
Inom Malmö psykiatri finns också det som kallas ”klossvak”. Det används vid akut hög självmordsrisk och då lämnas inte patienten ensam. Det finns personal vid patientens sida hela tiden. I Filips fall ansågs självmordsrisken inte så hög, men det visade sig vara en felbedömning.
– Jag är helt säker på att även läkare och all personal i psykiatrin är väldigt ledsna över de fall där bedömningen visar sig i efterhand inte ha varit rätt. De har en väldigt svår uppgift som jag respekterar väldigt mycket, säger Johan Persson.
Här kan du få hjälp mot självmordstankar
Den som vill ha stöd och hjälp i frågor om självmord kan vända sig till olika telefonjourer eller till Mind. Här är en lista på några telefonnummer och webbplatser:
Mind – Öppet dygnet runt för samtal och chatt
Telefon: 90101
Hemsida: www.mind.se
Nationella hjälplinjen - Öppet alla dagar kl 13-22
Telefon: 020-22 00 60
Hemsida: www.hjalplinjen.se
Jourhavande medmänniska - Öppet kl 21-06 alla dagar
Telefon 08-702 16 80
Hemsida: www.jourhavande-medmanniska.com
Röda Korsets telefonjour - Öppet alla dagar kl 15-21, onsdagen den 14 oktober har jouren förlängda öppettider med anledning av Uppdrag gransknings reportage.
Telefon 0771-900 800
Hemsida: www.redcross.se
Spes – Ett riksförbund för anhöriga och närstående till någon som tagit sitt liv
Telefon: 08-345873
Hemsida: www.spes.se
E-post: info@spes.se
Jourhavande präst – Öppet alla dagar kl 21-06
Telefon 112 – be att få tala med jourhavande präst
Vårdguiden – Läs mer om hjälp och stöd om du har självmordstankar på Vårdguiden. Klicka här för att komma dit.
I Stockholm finns en akut mobilenhet, ett utryckningsfordon, som är bemannad kl 15-01. Endast för ärenden som kräver en akut bedömning. Nås genom SOS Alarm, telefon: 112.