Enligt Skanskas uppfattning har det ingen svensk skattemässig betydelse att Innisfrees två infrastrukturfonder, F3 och ISF, har bolag registrerade i Luxemburg. Skanska har sökt en second opinion och fått vår uppfattning bekräftad av en av Sveriges främsta skatteexperter på Advokatfirman Vinge.
De två fonderna, F3 och ISF, har den legala formen av handelsbolag. Eftersom sådana handelsbolag inte är en juridisk person i Storbritannien finns två engelska aktiebolag som formellt äger respektive Luxemburgbolag för investerarnas räkning. Det är en ren administrativ teknikalitet. Det hade inte varit någon skillnad ur ett svenskt skatteperspektiv om de två Luxemburgbolagen inte hade funnits, det vill säga det hade varit samma svenska skattemässiga behandling av räntekostnaderna och amortering av skulderna om betalningarna hade gått direkt till bolagen i Storbritannien.
Avkastningen på lånen (dvs räntorna) går efter avdrag för förvaltningsarvoden vidare till fonderna som ägs av investerare. I de här två fonderna, F3 och ISF, består investerarna av 80% pensionsfonder, 12% försäkringsbolag, 7% kommuner och landsting och 1% företag. Värt att notera är att den svenska beskattningen inte heller hade påverkats av om räntorna och amorteringarna hade betalats direkt till dessa investerare, jämfört med att betalningarna går till ett mellanliggandeLuxemburgbolag.
Fonderna lämnar inkomstuppgifter om mottagarna till den engelska skattemyndigheten. Det är mottagarna av fondernas avkastning som är skattskyldiga.
Att pengarna beskattas på annat håll än i Sverige är en naturlig följd av att utländskt kapital i bland annat fonder investerar i Sverige. På samma sätt får Sverige skatteintäkter när svenskt kapital gör investeringar i andra länder.
Nya Karolinska Solna är sannolikt det mest genomlysta byggprojektet någonsin. Avtalet mellan projektbolaget och Landstinget, med undantag för källkoden till ett excel-dokument, är offentliga. Skanska och SHP har tagit den ambitionen på allvar och försett Uppdrag Granskning med alla uppgifter vi har kunnat och i detalj gått igenom projektets bokföring och den finansiella modellen.
Det vi inte har kunnat delge är vilka investerare som finns bakom de två Innisfree fonder som har investerat i SHP. Skanska och SHP har fått tillgång till vilka de är och har redogjort för dem i kategorier och geografier, men får av sekretesskäl inte uppge namnen. Investerarna är skyddade av europeiska regler för alternativa fonder (AIF). Samtliga fonder står dock under den engelska finansinspektionens tillsyn och måste även uppge inkomstuppgifter avseende investerarna till den brittiska skattemyndigheten.
Tanken att Skanska eller Landstinget skulle ha en insyn bortom myndigheternas horisont är absurd. Vi litar på att myndigheterna fullföljer sina uppdrag.