Det så kallade Luxleaks-avslöjandet blev mycket uppmärksammat under senhösten 2014. De läckta dokumenten från revisionsjätten PwC avslöjade hur bolag runtom i världen genom hemliga avtal i skatteparadiset Luxemburg kunde slippa undan miljardbelopp i skatt i sina respektive hemländer.
Sedan avslöjandet gjordes har företaget jagat källor, och två tidigare anställda på företaget står idag misstänkta bland annat för olika sekretessbrott. Men nu anklagas också en av de journalister som gjorde avslöjandet, den franske reportern Edouard Perrin.
Perrin framträdde framför en domare i Luxemburg förra torsdagen, berättar nyhetsbyrån Bloomberg. Efter förhöret delgavs han misstanke för sin roll som medhjälpare i att läcka dokument från 16 företags deklarationer som fanns hos PWC, skriver åklagaren i ett uttalande.
Starka reaktioner på anklagelserna
Internationella konsortiet för undersökande journalistik (ICIJ), som samordnade avslöjandet fördömer nu starkt anklagelserna mot Perrin. Gerard Ryle, ordförande i ICIJ anser att misstankarna mot journalisten är en skymf mot pressfriheten, i ett land som påstår sig arbeta hårt för att förbättra sin transparens.
– Perrins rapportering om Luxemburgs hemliga skatteavtal har varit avgörande för att utlösa officiella europeiska utredningar, och för den öppnande och vidsträckta debatt om rättvisan i skattepolitiken som nu inletts, säger han.
Även Reportrar utan gränser har reagerat, och skriver i ett uttalande att man är ”chockad” över beslutet i Luxemburg om att väcka åtal.
– Sådana rättsliga metoder är ovärdiga ett land som Luxemburg. Rätten till information är en grundpelare i demokratin och bör ges företräde i ett fall som detta, säger programdirektören Lucie Morillon i ett uttalande.
Inga anmälningar mot svenska journalister
PwC i Sverige uppger för Uppdrag granskning att man inte planerar några anmälningar mot svenska journalister, och företagets PR-chef i Luxemburg poängterar att PwC inte anmält någon journalist utan endast anmält att dokumenten blivit läckta, en anmälan som gjordes 2012.
– Sedan dess har frågan legat på Luxemburgska myndigheters bord, och alla beslut om att förhöra eller åtala enskilda personer har tagits av myndigheterna i Luxemburg. PwC har inte framfört klagomål på specifika journalister till myndigheter i Luxemburg, säger han.
”Skadat skattebetalare i en tid av åtstramning”
Runt 340 bolag runtom i världen fanns med i läckan. Bland dem, många svenska bolag som bland annat Ikea, Tele2, SEB och riskkapitalbolagen Nordic Kapital, IK Investment Partners och EQT. Uppdrag granskning kunde i höstas också avslöja hur stora summor i bygget av Nya karolinska i Solna slussats till skatteparadiset Luxemburg.
– Läckan avslöjade aggressiva skatteundvikande strategier som skadat nationella statskassor och som skadar skattebetalare i en tid av åtstramningar i hela Europeiska unionen, säger Gerard Ryle, på ICIJ.
Rapporteringen, ledde också till hård kritik mot EU-kommissionens nya ordförande Jean-Claude Juncker, som var premiärminister i Luxemburg vid tiden för många av de hemliga skatteavtalen.