Frågan om aggressiv skatteplanering och skatteflykt har plågat EU-kommissionen under de senaste månaderna.
Den 6 november kunde en grupp journalister från 26 länder, bland dem reportrar från Sveriges Television, avslöja innehållet i hemliga dokument från en av världens största revisionsbyråer, Price Waterhouse Coopers (PWC).
Dokumenten – runt 28.000 sidor – visade hur Pepsi, Ikea, Tele2, Fedex, Apple, Heinz, Volkswagen och cirka 340 andra internationella bolag har slutit hemliga avtal med Luxemburgs skattemyndighet.
De utpekade bolagen hade slussat enorma summor – hundratals miljarder dollar – genom Luxemburg, och på det viset undvikit att betala många miljarder kronor i skatt. De hemliga avtalen visade att Luxemburg, likt andra skatteparadis, erbjöd de stora företagen en bolagsskatt nära noll.
Juncker pressad
EU-kommissionen och dess ordförande Jean-Claude Juncker sattes under enorm press. Juncker har under närmare två decennier spelat en avgörande roll i att utveckla Luxemburg till ett skatteparadis, bland annat som landets premiärminister.
Under våren 2014 lade EU-kommissionen fram förslag som skulle öka insynen i de skatteuppgörelser multinationella bolag gör inom EU, och kommissionen hoppas nu kunna presentera ett första förslag på åtgärder senare i vår.
”Skattebetalarna är förlorarna”
Dagens utspel från EU-kommissionen går dock mycket längre än så. De båda kommissionärerna, Margrethe Vestager och Pierre Moscovici, föreslår en omfattande reform av bolagsskatten med en gemensam bolagsskatt inom EU för multinationella företag. Det skulle minska möjligheten till aggressiv skatteflykt inom EU, och tiden är mogen för att införa en rättvis bolagsskatt inom unionen, anser kommissionärerna.
”Förlorarna idag är de skattebetalare som får betala räkningen, de små företagen som inte kan konkurrera på lika villkor och länder som förlorar skatteintäkter – som behövs för att bygga vägar, elnät och skolor. Vinnarna är de stora företagen som spelar ut de europeiska länderna mot varandra. 2015 kommer att bli ett avgörande år för att åstadkomma resultat.”
EU-kommissionens förslag kan bara gå igenom om alla medlemsstaterna enhälligt godkänner förslaget.