”Mordet på Zaida blev en del av ett globalt diplomatiskt spel”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

En svensk FN-expert som mördats under sitt uppdrag. En regim som svurit sig fri från inblandning – och nu en hemlig läcka inifrån FN. Under tisdag kväll släpper Uppdrag granskning, i samarbete med ett antal internationella medier, ett avslöjande om mordet på Zaida Catalán.

– Mordet på Zaida blev en del av ett globalt diplomatiskt spel som stod i vägen för sanningen, säger reporter Axel Gordh Humlesjö.

Det har gått över ett och ett halvt år sedan Zaida Catalán och hennes kollega Michael Sharp tillfångatogs och mördades i Kongo-Kinshasa. Frågetecknen är fortfarande många kring vad som egentligen hände.

Uppdrag granskning har fått tillgång till en läcka med tusentals dokument inifrån FN. Innehållet visar en helt annan bild av morden på FN-experterna än den som hittills gjorts offentlig.  

Mordet på FN-anställda Zaida Catalán

– Läckan från FN består delvis av en hemlig utredning som gjordes på plats i Kongo direkt efter mordet. Där finns helt nya uppgifter som pekar ut specifika personer. Vilka avslöjas ikväll, säger reporter Axel Gordh Humlesjö, som granskat fallet tillsammans med kollegan Ali Fegan.

Kände varandra sedan tidigare 

För att kunna förstå vad som hände har teamet närstuderat den film som sedan tidigare finns på avrättningen av Zaida Catalán och Michael Sharp. Axel Gordh Humlesjö kände den svenska FN-experten sedan tidigare och beskriver det som ”närmast ohanterbart”. 

–  Ett mord och en avrättningsfilm blir så mycket mer verklig när det händer någon som man träffat. Zaida var språkrör för Grön Ungdom när jag var med där under en period i gymnasiet. Även om jag inte träffat henne på många år är det klart att det påverkat mig. 

Han understryker samtidigt att det inte inverkat på det journalistiska arbetet:  

– Vi har diskuterat igenom det noga på redaktionen och kommit fram till att detta inte står i vägen för den här granskningen. Jag har alltid varit öppen med min bakgrund men i det här fallet handlade det framförallt om att granska FN och den kongolesiska regeringen. 

Samarbete internationellt

Uppdrag gransknings team har samarbetat med Süddeutsche Zeitung, Le Monde, Foreign Policy Magazine och Radio France international i granskningen av materialet ur FN-läckan.

Gruppen journalister har träffats i Paris ett par gånger och delat på all insamlad research.

– Det häftiga med detta projekt är att vi samarbetat istället för att konkurrera och det har gett otroligt goda resultat, säger Axel Gordh Humlesjö.

Uppdrag gransknings reportage FN och mörkläggningen finns att se på SVT Play. Reportaget sändes i SVT1 onsdagen den 28 november 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på FN-anställda Zaida Catalán

Mer i ämnet