Metallpinnen tränger igenom jorden. En av kvinnorna drar upp den ur marken och för pinnen mot ansiktet.
– Vi använder den för att känna lukten av lik. Om det finns kroppsdelar så luktar det ruttet. Vi är många mammor här som letar efter våra barn, säger hon.
Två gånger i veckan åker gruppen ut för att söka. De får anonyma tips via telefonsamtal om var anhörigas kroppar kan vara nedgrävda.
– Jag letar efter min son Miguel Angel Sánchez Pérez, 26 år. Jag hörde att han satt i sin bil när ett gäng kom och förde bort honom. Som mamma är det jättetungt, men det som håller oss uppe är hoppet att hitta dem, säger Soledad Peréz.
85 000 har försvunnit
Över 85 000 mexikaner har försvunnit under knarkkriget. Bara under 2020 mördades 35 000 personer i Mexiko, åtta av tio mord var kopplade till narkotikauppgörelser.
Den mexikanska journalisten Javier Valdez var först med att rapportera om en grupp kvinnor som gräver efter sina försvunna familjemedlemmar. Det var han som, i en av sina artiklar, gav gruppen namnet Las Rastreadoras.
I maj 2017 mördades han själv på öppen gata.
– Jag sade alltid att han var mitt samvete, eller är, eftersom för mig lever Javier Valdez fortfarande. Javier var en Rastreador, säger gruppens ledare Mirna Medina.
Letandet förenat med livsfara
Jakten på svar kan vara förenat med livsfara i ett samhälle som kontrolleras av den organiserade brottsligheten. Ofta hamnar kvinnorna i riskabla situationer eftersom kartellerna håller koll på platserna där de begravt sina offer.
När Uppdrag gransknings team är med Las Rastroeadoras letar ute i öknen hör de plötsligt motorljud från ett fordon som är på väg till deras plats.
– Det kommer beväpnade män. Göm kameran när bilen kommer, får de höra från gruppens chaufför.
Tillsammans lyckas de ta sig oskadda från platsen.
”Många kvar att identifiera”
Varje kvinna i Las Rastreadoras bär på sin egen plågsamma historia om någon nära som försvunnit. En partner, ett syskon eller ett barn. 7000 personer beräknas vara försvunna bara i delstaten Sinaola.
Mirna Medina berättar att gruppen från början bestod av åtta kvinnor, men att de nu är över 300 i flera kommuner.
– Vi har hittat 208 kroppar och överlämnat kvarlevor till 150 familjer. Men det är många kvar att identifiera.