Från att han är 14 år hamnar Ahmed från Filipstad allt mer snett. Hans mamma väljer att söka hjälp från skolan och socialtjänsten för att försöka hjälpa sin son.
Men han dras tidigt in i ett gäng – vid 18 års ålder har han redan dömts för misshandel två gånger och placerats inom ungdomsvården.
– Jag var rädd att de äldre skulle utnyttja honom och låta honom göra deras arbete. Eftersom han var yngre tänkte han inte på konsekvenserna av vart han skulle kunna hamna, säger Koos Ali.
Efter flera omplaceringar via familjehem och SiS-hem hamnar han till sist i Stockholm. Det upprör Koos Ali som säger att det kändes som att man flyttade Ahmed närmare nya problem.
”Min son Ahmed har dött”
I serien “I skuggan av El Chapo” har Uppdrag granskning rest i den illegala droghandelns spår. I serien söks svar på vad som får unga män i Mexiko, Colombia – och Sverige – att med livet som insats välja den organiserade brottslighet som omgärdar droghandeln.
En natt i mars 2020 vaknar Koos Ali av att ett dolt nummer ringer. Det är polisen som säger åt henne att öppna dörren till lägenheten. Utanför står två manliga poliser och två kvinnor från socialtjänsten.
– Hela min kropp, min själ och min mage kändes som en klump innan någon ens hade sagt något. Han sade att min son Ahmed har dött. Jag frågade honom varför han dog och han sade att han blev skjuten.
Fler än 180 döda
Koos Ali får veta att Ahmed fått åtta till tio skott i magen.
– Jag flyttade från dörren och det sista jag minns var att jag ramlade. Jag kan inte säga vad som skedde efter det, mitt liv rasade samman.
Sedan 2017 har fler än 180 personer i Sverige dödats i över 1 400 skjutningar – de flesta kopplade till organiserad brottslighet.
Bara i Stockholm finns över 250 öppna utredningar om misstänkta mord.
Svenska Dagbladet har gått igenom fallen som visar att förundersökningar om mord med skjutvapen har blivit fler och att svårutredda gängmord står för en betydande del av ökningen.
Misstänkta med gängkopplingar
Förundersökningsledaren Patrik Henriksson säger till Uppdrag granskning att Ahmed troligen blev lurad att komma till en plats, att personer som såg honom upplevde honom som stressad och jagad.
– Sen smäller det. När första radiobilen landar på plats så ligger Ahmed livlös på marken. Vi gör allt vi kan i det läget för att få liv i honom, men i det här fallet så lyckas vi inte, säger han.
Fem personer grips, misstänkta för mordet. Enligt poliskällor som Uppdrag granskning pratat med har de band till ett kriminellt nätverk som är djupt involverat i narkotikahandeln och stridande part i ett blodigt gängkrig.
– Flera av dem satt häktade i ungefär tre månader innan det hävdes och sedan dess har misstanken avskrivits mot dem. Vi har inga aktivt misstänkta i ärendet, säger Patrik Henriksson.
Familjen: Han ville bryta med kriminaliteten
Ett år efter att Ahmed skjutits ihjäl får familjen veta att förundersökningen läggs ned.
– Bevisläget är som det är. Polisen har berättat att det är en tystnadskultur. Rimligen finns det de som vet vem som har gjort det och varför, men väljer att inte berätta det för polisen. Det är klart att det är fruktansvärt frustrerande för Koos. Hela hennes familj är brottsoffer i detta, säger familjens advokat Björn Karlsonius.
Enligt familjen ville Ahmed lämna den kriminella banan strax innan han dog.
Koos Ali berättar att Ahmed ville byta mobiloperatör och SIM-kort eftersom personer han ville bryta kontakten med hade hans telefonnummer.
– Vi letar än idag efter orsaken till varför man har dödat honom. Vem har dödat honom? Vad är det som har hänt? Det är det enda vi vill ha reda på, säger hon.