Delstaten Sinaloa i Mexiko. Den moderna knarkhandelns vagga. Här föddes musikgenren narcocorridos som berättar historier om knarkhandlarnas liv.
– Det finns de som kopplar ihop oss musiker med knarkhandeln, men det stämmer inte. Jag har spelat den här musiken hela mitt liv. Om någon beställer en låt spelar vi den, det gör oss inte till knarkhandlare, säger musikern Aarón Chávez till Uppdrag granskning.
Rapparen Adel Dostani från Akalla i Stockholm är en av dem som försökt sätta ord på sina erfarenheter av att växa upp i en av Sveriges utsatta förorter, även hans musik präglas av historier om kriminalitet och droghandel.
– Jag känner en hel del människor som har dött. En hel del. Jag har begravt många vänner. Det är en tragisk baksida av vårt samhälle, säger han.
”Ville bli som de andra coola”
Han är tidigare dömd för bland annat grov misshandel, grovt vapenbrott och narkotikabrott.
Det var under tiden i fängelset som han började fördriva tiden med att skriva texter. Med tiden har han sålt både platina och guld.
– Jag gick igenom en ganska hård, intensiv period i min ungdom. Sedan hittade jag musiken och sakta var det min räddning, säger han.
Många ungdomar dras till gäng, vad är det som lockar tror du?
– Jag vet inte, någon sorts gemenskap kanske. Folk söker bekräftelse, vill synas och höras och de kanske inte får synas och höras i deras hemmamiljöer. Kanske har de en dålig uppväxt. Det är svårt för mig att spekulera i varför folk gör som de gör, jag vet bara varför jag gjorde som jag gjorde. Jag hade gemenskapen, vännerna och miljön påverkade mig väldigt mycket. Jag ville bli som de andra coola i området helt enkelt.
”En reflektion av samhället”
En av Adel Dostanis stora hits heter Narcos, inspirerad av Netflixserien med samma namn som handlar om kartellerna i Colombia och Mexiko och den ökända knarkbossen Pablo Escobar. Han kallar sin egen musik för gangster-pop.
– ”Unga blir till kungar blir till knarkboss”, så går den. Det är så jag ser att många unga vill bli. De kanske inte vill bli som El Chapo, men de vill nå framgång. Så de blir inspirerade helt enkelt.
Han säger att det är lätt att klanka ner på honom och andra rappare, men att det inte är de som byggt upp samhället.
– Det är sociala strukturer som det är problem med och inte rapparna. Vi är en reflektion av samhället. Jag tycker politiker och media borde ta sig i kragen och kolla på vad som egentligen är fel, för det är inte fel på oss utan det är områdena vi bor i. Det är så jag känner.
Hoppas på förståelse
Adel Dostani säger att han ser sig själv som en korrespondent, som rapporterar vad som händer i ett utsatt område och hoppas att folk får förståelse för hur det kan se ut.
– Det är väl på gott och ont. Det kanske inspirerar någon annan att göra något dumt, men det var inte det man var ute efter att göra. Utan man var ute efter att förändra sin egen vardag.
Uppdrag gransknings team har följt i den illegala droghandelns spår från nattlivet i Stockholms innerstad, via langare och mexikanska karteller – hela vägen tillbaka till colombianska kokaodlare.
Se hela serien: ”I skuggan av el Chapo”