När Pernilla kom ut från ett LVM-hem tog hon en överdos nästan omedelbart. Hon klarade sig, men tycker att LVM är fel sätt att få människor drogfria. Foto: Statens institutionsstyrelse/SVT

Ny forskning: Stor risk att dö efter tvångsvård mot missbruk

Publicerad
Uppdrag granskning ·

De senaste tio åren har 121 personer avlidit inom ett år efter utskrivning från statlig tvångsvård mot missbruk. Risken att dö är fördubblad under den första månaden, visar nya siffror.

En person som håller på att dö i sitt drogmissbruk kan bli tvångsvårdad på statlig institution. Det är Statens institutionsstyrelse, Sis, som bedriver tvångsvård på så kallade LVM-hem.

Syftet är att rädda liv och ge människor en ny start. Men statistik visar att många dör efter att de skrivits ut från hemmen.

Drogerna på insidan

Anders Ledberg, forskare vid institutionen för folkhälsovetenskap vid Stockholms universitet, har tagit fram helt nya siffror om kopplingen mellan tvångsvård och dödsfall.

– Siffrorna är preliminära men tyder på att dödligheten är mycket hög veckorna precis efter utskrivning från LVM, och att dödligheten är fortsatt hög ett år efter utskrivning, säger han.

Överdoser vanliga

Forskningen visar att 121 personer de senaste tio åren avlidit inom ett år efter utskrivning från LVM-hem. Det innebär en på 20 personer. Och då har man bara tittat på personer under 45 år.

– De flesta av dödsfallen som sker efter utskrivning är orsakade av så kallade yttre orsaker, och många är ett resultat av överdos av droger. Sammantaget tyder detta på att många klienter återfaller i missbruk relativt snabbt efter utskrivning, säger Anders Ledberg.

Dessutom löper den som tvångsvårdats på statliga LVM-hem större risk att dö i nära anslutning till utskrivning, visar Anders Ledbergs forskning. 21 personer har de senaste tio åren avlidit inom en månad efter utskrivning från tvångsvården.

Det innebär att risken att dö är dubbelt så stor under den första månaden, jämfört med risken att dö under det första året.

–  Syftet med behandlingen är att få klienten att komma ifrån sitt missbruk. Ett önskvärt utfall av vård enligt LVM är därför att risken att dö markant minskar och det är relevant att undersöka om så faktiskt är fallet. Detta blir ju än mer relevant då vården ges mot individens vilja, säger Anders Ledberg.

Droger på hemmen

I Uppdrag gransknings program “Drogerna på insidan” framkom att stora mängder droger kommer in på de slutna hemmen.

– Jag tycker det är fel sätt att få folk att sluta knarka, för det är nästan ingen som slutar knarka på sitt LVM-hem, säger Pernilla som själv bott på ett av hemmen.

När Pernilla kom ut tog hon en överdos nästan omedelbart, berättar hon.

En mamma som vill vara anonym berättar att hennes son kom ut från sitt LVM-hem till några dagars boende på vandrarhem, sedan hamnade han på gatan. Han hade ertappats med droger inne på hemmet och när han kom ut återföll han i sin gamla livsstil omedelbart.

– Vi arbetar sedan ett par år tillbaka ännu kraftigare för att förhindra att droger kommer in till våra institutioner, detta gör vi via en särskild tillskapad roll som kallas drogförebyggare, säger Stefan Hell Fröding, pressansvarig på Sis, Statens institutionsstyrelse.

Socialtjänstens ansvar

Stefan Hell Fröding menar att Sis har ett samarbete med socialtjänsten under hela tvångsvården och även i samband med planering för utskrivning, men att det är socialtjänsten som tar över ansvaret så fort tvångsvården upphör.

Sis följer inte regelbundet upp vad som hänt med klienterna när de lämnat tvångsvården, men har gjort nedslag och tittat på hur det gått för klienter.

– Vi arbetar ständigt för att motivera våra klienter till att delta i vårt behandlingsprogram och vårt uppdrag är att motivera till fortsatt frivillig vård, säger Stefan Hell Fröding.

Se Drogerna på insidan, en serie i tre delar på SVT Play. Om statens hem för tvångsvård av missbrukare – en långt ifrån drogfri miljö.

Fakta: Vad är ett LVM-hem?

• Med hjälp av LVM, lagen om vård av missbrukare i vissa fall, kan man tvångsvårda personer som riskerar att dö om ingen ingriper.

• Det finns elva LVM-hem i Sverige, där runt 1 000 personer om året får tvångsvård mot sitt missbruk.

• Det är socialtjänsten som utreder om en person behöver en plats, och sedan avgörs frågan i domstol. 

• Hemmen drivs av Sis, Statens institutionsstyrelse.

• En LVM-placering kostar 4 400 skattekronor per dygn, per person.

• Under en placering ska man få hjälp att avbryta ett livshotande missbruk och bli motiverad till frivillig behandling.

• En LVM-placering varar upp till sex månader. Uppdraget är att ge klienterna bättre förutsättningar för att fungera socialt, utan missbruk och kriminalitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Drogerna på insidan

Mer i ämnet