– Som klient får man räkna med att man kan bli utsatt för våld på ett LVM-hem. Statistiskt sett sker det ju, säger psykologen Nima Widestedt. Incidentrapporteringen från avdelningarna visar på flera fall av hot och våld, mot både klienter och personal. Foto: SVT

Personal på hem för missbrukare om våldet: ”Ett upplopp höll på att sluta illa”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

På statens hem för tvångsvård av missbrukare är hot och våld mer eller mindre vardag. Insmugglade droger gör situationen på avdelningarna ännu farligare, och personal vittnar om en ohållbar arbetsmiljö med upplopp och misshandel.

– Personligen skulle jag aldrig arbeta på golvet. Det är för mycket risker, säger psykologen Nima Widestedt.

På så kallade LVM-hem tvångsvårdas missbrukare för att få hjälp med livshotande missbruk. Inte sällan uppstår våldsamma situationer, och myndighetens egen incidentrapportering talar sitt tydliga språk. Drygt 360 vålds- eller hotincidenter rapporterades in under 2017. 

Personerna som vårdas här är ofta utsatta, har levt tuffa liv och är många gånger psykiskt instabila. När droger smugglats in på avdelningarna kan det leda till både överdoser och upplopp. 

Drogerna på insidan

– En påverkad klient som får fel drog kan bli rabiat. Vi hade ett upplopp på min arbetsplats då man började elda på i rum, kök och ute på rökrutan. Det höll på att sluta illa, säger behandlingsassistenten Klas Arenander. 

Man får räkna med våld

Psykologen Nima Widestedt arbetar på ett LVM-hem i södra Sverige. Enligt honom är det inte sällsynt att det bara är en personal på hela avdelningen. Uppstår en våldsam situation blir den svår att hantera. 

– Personligen skulle jag aldrig arbeta på golvet. Det är för mycket risker, säger han. 

Klarar personalen av att skydda medklienter? 

– Som klient får man räkna med att man kan bli utsatt för våld på ett LVM-hem. Statistiskt sett så sker det ju. Har man som personal 13 klienter att hålla reda på och en hel grupp med personer som är våldsamma och som inte har kontroll över sig själva, så händer det, absolut. 

Stabil personal behövs

För att skydda både personal och klienter försöker LVM-hemmen anställa personal som har stabilitet och en förmåga att bemöta personer i väldigt svåra situationer. Det menar Jan-Eric Josefsson som är ställföreträdande generaldirektör på Sis, Statens institutionsstyrelse. 

– Det förekommer hot och våld på institutionerna, det gör det, säger han. 

Har ni tillräckligt med personal för att kunna ha koll på de här situationerna?  

– Jag tror att det är få arbetsgivare som tackat nej till möjligheten att få ytterligare personal. Men överfall kan förekomma oavsett om du har full personalstyrka eller om du har någon vakans, säger Jan-Eric Josefsson.  

Uppdrag gransknings reportage Drogerna på insidan är en SVT Play-unik serie i tre delar. Programmet handlar om statens hem för tvångsvård av missbrukare – en plats som kan vara rent av livsfarlig. Se alla tre delar av Drogerna på insidan på SVT Play.

Fakta: Vad är ett LVM-hem?

Med hjälp av LVM, lagen om vård av missbrukare i vissa fall, kan man tvångsvårda personer som riskerar att dö om ingen ingriper.

Det finns elva LVM-hem i Sverige, där runt 1 000 personer om året får tvångsvård mot sitt missbruk.

Det är socialtjänsten som utreder om en person behöver en plats, och sedan avgörs frågan i domstol.

Hemmen drivs av Sis, Statens institutionsstyrelse. 

En LVM-placering kostar 4 400 skattekronor per dygn, per person.

Under en placering ska man få hjälp att avbryta ett livshotande missbruk och bli motiverad till frivillig behandling.

En LVM-placering varar upp till sex månader. Uppdraget är att ge klienterna bättre förutsättningar för att fungera socialt, utan missbruk och kriminalitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Drogerna på insidan

Mer i ämnet