Vårdpersonal med falsk legitimation utreds sällan för brott mot patientsäkerheten. Foto: Bertil Ericson

Patienternas säkerhet utreds sällan

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Uppdrag granskning har granskat sju fall där personer utgett sig för att vara läkare och sjuksköterskor. Bara i ett enda fall har det lett till att en åklagare utreder brott mot patientsäkerhetslagen.

Att jobba som läkare eller sjuksköterska utan legitimation är ett brott mot patientsäkerhetslagen och riskerar att utsätta patienterna för fara. Men i de flesta fall som Uppdrag granskning kartlagt anmäls eller utreds aldrig brott mot patientsäkerhetslagen. Istället fokuserar man på själva lögnen eller urkundsförfalskningen i de fall man överhuvudtaget polisanmäler.

Av de sju fall som Uppdrag granskning kartlagt har fem personer blivit polisanmälda för urkundsförfalskning eller brukande av falsk urkund.

UG – Legitimerad

Den enda anmälan som hittills lett till fällande dom handlar om en läkarstudent som presenterat falska intyg från Köpenhamns universitet för att komma in på läkarprogrammet i Göteborg. Innan universiteten uppdagar hans bluff hinner han bli anställd som underläkare på Torsby sjukhus i Värmland. Mannen polisanmäls av båda universiteten och döms för ”brukande av falsk urkund”. Men om han utsatt sina patienter för fara under sin tid på Torsby sjukhus varken anmäls eller utreds.

– Personen hade ju redan slutat här och han blev anmäld från två universitet, säger Eva Dahlén, verksamhetschef på Torsby sjukhus.

Men han jobbade ändå här som underläkare, han utsatte ju ändå människor för en risk bara genom att vara så inkompetent egentligen.

– Ja, jag kan inte säga annat än att i samråd med landstingets personalavdelning och universiteten så blev det inte så att vi anmälde det. Rätt eller fel, men så blev det, säger Eva Dahlén, verksamhetschef Torsby sjukhus.

Ett annat fall handlar om en kvinna som förfalskat sina betyg från sjuksköterskeutbildningen. I över två år hinner hon arbeta som ”legitimerad” sjuksköterska på psykiatriska intensivvårdsavdelningen på Ryhovs sjukhus i Jönköping innan sanningen hinner ikapp henne. Hon polisanmäls och erkänner urkundsförfalskning, men brottet är preskriberat och utredningen läggs ner. Brott mot patientsäkerhetslagen däremot – alltså den risk hon utsatt sina patienter för dagligen som obehörig sjuksköterska – varken anmäls eller utreds.

Det enda fall i Uppdrag gransknings kartläggning där brott mot patientsäkerhetslagen utreds rör en ambulanssjuksköterska i Sollefteå. Mannen arbetade i närmare 10 år utan behörighet innan han avslöjades med att ha förfalskat sin legitimation. Om ärendet kommer leda till åtal utreds för tillfället av en vårdåklagare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Legitimerad

Mer i ämnet