En suddig person med kostym bredvid en skärmdump av ett tweetsvar i sociala medier.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör juridiska experten om vad en utredning skulle innebära, för Meta – och för bedragarnas offer. Foto: TT

Polisen anmäler Meta för bluffannonserna

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Facebook och dess ägare Meta har anmälts av polisen för att de lägger ut falska annonser från bedragarnätverk. Detta efter Uppdrag gransknings avslöjande om investeringsbedrägerier.

Brottsrubriceringen i polisanmälan är ”medhjälp till försök till grovt bedrägeri”.

– Det måste vara rätt åklagare med rätt ryggrad. Det bör finnas en chans till åtal, eftersom de vet vad som pågår och inte stoppar det, säger advokaten Björn Hurtig.

I Uppdrag gransknings program ”Bedragarnas imperium” kunde it-säkerhetsexperten Karl Emil Nikka visa att trots att han under december månad anmälde alla falska annonser han såg på Facebook, så togs annonserna inte bort. Det handlar om annonser där bedragare utger sig för att vara investeringsföretag.

– När jag har anmält de här annonserna så är det oftast så att Facebook meddelar ingenting alls eller säger att vi låter den här annonsen ligga kvar, säger Karl Emil Nikka.

Polisanmälan som gjorts av polisen i Östergötland är skyddad, men IT-experten Karl-Emil Nikka berättar för SVT att han efter sin medverkan i Uppdrag granskning blivit hörd av polisen.

Tjänar annonspengar på bluffarna

Förutom att offren kommer i kontakt med bedragarna genom Facebook, så tjänar Facebook stora pengar på bluffannonserna. I en läcka som Uppdrag granskning fått hittar vi dokument som visar att ett bedragarnätverk i snitt betalade drygt 13 miljoner kronor i månaden på marknadsföring för att locka nya offer. En del av de pengarna hamnar hos Meta, för bluffannonser.

Investeringsbedrägerier är ett stort problem över hela världen. Interpol kallar fenomenet för ett globalt hot. Varje år förlorar svenskar miljarder på så kallade investeringsbedrägerier. 2023 blev svenskar lurade på 2,3 miljarder.

Se Bedragarnas imperium på SVT Play

Offren kan få pengar tillbaka

Åklagare Christina Hildebrand vill inte kommentera utredningen men bekräftar att Facebook och Meta blivit polisanmält och att ärendet ligger på hennes bord.

Björn Hurtig, erfaren brottmålsadvokat (utan egen koppling till fallet), menar att en fällande dom skulle kunna leda till att offren får pengarna tillbaka.

– Om man får en dom på Facebook, då finns det pengar, det kan jag lova, säger han.

SVT har sökt Meta.

Meta om bluffannonserna

Så här har Meta svarat tidigare om sitt ansvar för bluffannonserna:

”Det strider mot vår policy att publicera annonser som främjar eller underlättar bedrägerier. Dessa brottslingar riktar sig mot människor och tjänster inom olika branscher med hjälp av sofistikerade upplägg – och att åtgärda detta kräver samarbete över branschgränserna mellan banker, regeringar, rättsväsende och telekombolag. Även om vi inte fått specifika detaljer om detta nätverk, står vi redo att granska och vidta åtgärder om vi hittar några överträdelser av vår policy.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.