Under torsdagen fick Arbetsmiljöverkets generaldirektör svara på frågor från politikerna i arbetsmarknadsutskottet efter kritik om tystnadskultur och vittnesmål om repressalier mot visselblåsare på myndigheten.
Arbetsmiljöinspektör Jenny Bengtsson anmälde en chef för kränkande särbehandling efter att hon larmat både internt och till journalister om vad hon anser var en rättsvidrig hantering av beslut kring munskydd för vårdpersonal på äldreboendet Serafen i Stockholm.
I Uppdrag granskning framfördes även kritik från en yttrandefrihetsexpert om hur myndigheten ”tipsade” anställda om att inte uttala sig i frågor som media granskar.
V: Allvarligt skadat förtroende
Ciczie Weidby, riksdagsledamot i Vänsterpartiet, säger att hon frågade generaldirektören hur hon ser på att förtroendet för myndigheten blivit “allvarligt skadat”.
– Hur hon och myndigheten ska återfå förtroende upplever jag inte att vi fick svar på. Man är nu orolig för hur förtroendet för Arbetsmiljöverket ska kunna räddas.
Arbetsmarknadsutskottets ordförande Anna Johansson (S) säger att hon har en bild av att generaldirektören och ledningsorganisationen tar kritiken på stort allvar och arbetar för att komma tillrätta med det.
Hon säger att hon är förvånad över de uppgifter som framkommit i Uppdrag granskning om Arbetsmiljöverket.
– Det är klart att det är extra uppseendeväckande när en myndighet som har som uppdrag att säkerställa god arbetsmiljö själv ser ut att ha de här bristerna.
“Ska framstå som exempel”
Arman Teimouri från Liberalerna anser också att ledningen verkar ta det som framkommit i Uppdrag granskning på allvar – men att myndigheten har en lång resa framför sig för att återställa förtroendet, både internt och externt.
Han säger att han ser fram emot att återigen kalla generaldirektören till utskottet när åtgärdspaketet som Erna Zelmin Ehenhem utlovat är genomfört.
– Arbetsmiljöverket ska framstå som exempel för andra myndigheter. Det är ju en myndighet som arbetar med just dessa frågor på arbetsplatser. Vi vill ju stärka skyddet för visselblåsare. När de inte själva föregår med gott exempel så är det allvarligt.
Generaldirektör Erna Zelmin Ekenhem skriver i en kommentar till Uppdrag granskning att hon tar signalerna på största allvar, att chefer och medarbetare ska känna att de kan uttrycka vad de känner och tycker.