En tecknad bild av ett behandlingsrum för barn illustrerat med två figurer som sitter mittemot varandra i fåtöljer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Terapeuten tar med sig Adam till en lekpark för att se om han blir sexuellt upphetsad när han tittar på andra barn. En ”etiskt tveksam” metod, enligt experten Johan Melander. Foto: Jenny Svenberg Bunnel/SVT

Så pressade terapeuten Adam att berätta om påstådda övergreppen

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Terapeuten hävdar att sjuårige Adam förgriper sig på barn och att han därför behöver intensiv behandling.

I terapirummet får hon pojken att ”tillstå” att han blir sexuellt upphetsad av att titta på barn.

Adams socialsekreterare, hans mamma och terapeuten på Off Clinic är övertygade om att han utsatts för grova sexuella övergrepp av sin pappa och att han själv gett sig på sin lillebror flera gånger. Socialtjänsten sätter honom i intensiv terapi.

I behandlingen får sjuåringen göra små böcker och lappar där han ska beskriva vad han varit med om. Terapeuten kommer fram till att Adam har ett så kallat ”pirr” inom sig, ett kodord som ibland används för sexuell upphetsning inom barnterapi.

Terapeuten har svårt att få Adam att prata, och beskriver att hon måste ”lirka” ur honom berättelser.

Observerar Adam vid en lekpark

Hon tar med sig Adam till olika platser för att observera honom bland annat till en lekpark för att titta på barn på avstånd. Hon skriver i sin journal att hon kan se på Adam att han blir sexuellt upphetsad, och att hon till slut också får honom att ”tillstå” detta.

Johan Melander Hagborg är psykolog och specialist på barn som utsatts för övergrepp. Han är kritisk till Off Clinics metoder att få ur Adam berättelser.

– Vi vet hur farligt det är att använda det terapeutiska rummet nästan som en rättslig utredning, att blanda ihop de två sakerna, att pressa någon på en historia till exempel.

Adams pappa har redan från början varit säker på att sonen påverkats att säga det han sagt. Han har försökt stoppa behandlingen hos Off Clinic och bett socialtjänsten att utreda om Adam utsätts för påverkan av mamman.

Men utan att göra en formell utredning konstaterar socialtjänsten att så inte är fallet.

Se ”Adam och övergreppen” på SVT Play

Berättelserna pressades fram av vuxna

Först senare, när Adam gått igenom mer än ett års terapibehandling, fattar en ny socialsekreterare misstankar om att allt inte gått rätt till och granskar hela Adams ärende.

Han hittar övertygande bevis på att Adam påverkats att säga det han sagt, och att hans berättelser pressats fram från vuxna. Socialsekreteraren kan inte heller finna belägg för de påstådda övergreppen, så han misstänker att pojkens vittnesmål är ”konstruerade i terapirummet” hos Off Clinic.

Uppdrag granskning har sökt terapeuten men hon vill inte medverka i programmet.

– Jag har tystnadsplikt så jag kommer inte att säga någonting överhuvudtaget om något ärende, säger hon på telefon.

Om granskningen

Uppdrag granskning har varit i kontakt med Adams mamma via hennes advokat. Hon uppger att hon inte har påverkat Adam och att hon tror på övergreppen utifrån dom bedömningar som socialtjänsten och Off Clinic gjorde från början.

Socialdirektören i Helsingborg har efter Uppdrag gransknings avslöjanden beslutat att granska hela Adams ärende, både handläggningen och rättssäkerheten och har därför tillsatt en extern utredare.

Off Clinic/Humana skriver i ett mejl att de också avböjer medverkan med omtanke om barnet samt att de alltid utgår från evidens och beprövade metoder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.