För att få bli en del av etableringsreformen måste Samir ha en bostad. När Uppdrag granskning träffar honom har han försökt hitta bostad i ett års tid, utan resultat. Istället sitter han fast på flyktingförläggningen Restad gård i Vänersborg.
– Jag har letat mycket efter bostad. De sa att jag skulle fråga folk men det är svårt, speciellt om man själv är en främling. Man kan ju inte stoppa folk på gatan och säga hej har du en bostad? säger Samir
Han berättar att han blivit tipsad om sajten Blocket, som han började använda.
– Jag har varit inne där väldigt mycket, men många vill ha fast inkomst, helst en tjej och helst en student. Jag har skickat över hundrafemtio ansökningar men ingen har svarat. Ingen har svarat överhuvudtaget.
Samir befinner sig i lite av ett moment 22. Han berättar att för att få ta del av etableringspaketet på Arbetsförmedlingen måste han ha en bostad. Och för att få det behöver han en inkomst. Men för att få en inkomst behöver han ta del av etableringspaketet på Arbetsförmedlingen.
Barn lär sig arabiska istället för svenska
Och han är inte ensam. Bara på Restad gård finns ytterligare drygt 140 människor som väntar på att få börja sin etablering i Sverige. Många av dem har svårt att lära sig svenska på flyktingförläggningen.
– Det finns barn som har kommit från länder där man inte talar arabiska. Men istället för att lära sig svenska så har de nu lärt sig arabiska. Det får mig att tänka att någonting är fel.
Det har tagit nästan ett år innan Samir fått börja med SFI – svenska för invandrare. Han vill in på universitetet, och studera till ekonom, säger han. Nu hänger allt på att han hittar en egen bostad. ”Etablering” är ett av de första ord Samir lär sig på svenska. Men etableringssystemet har en del brister, det tycker Marie Dahlin (S), kommunalråd i Vänersborg där Samir bor.
– Det är många fler än bara Samir tyvärr som är i samma situation. Men går man samman och hjälps åt så tror jag det blir lättare. Då ser man att vi har ett gemensamt problem som vi faktiskt måste lösa, säger hon.
”Vi har skogar som behöver röjas”
Marie Dahlin har protesterat mot att Migrationsverket planerat fler platser i kommunen, eftersom hon anser att kommunen inte räcker till för de som kommer. Samtidigt får hon dödshot från personer som inte vill ha flyktingar i Vänersborg. Och även om inga bostäder finns så lyfter hon fram att det finns jobb att få i Sverige.
– Vi har ju massor med skogar som behöver röjas och massa oplöjd mark som man skulle kunna etablera sig på.
Reporter: Vi ska röja skog – det är det de ska göra?
– Nej, alla ska inte röja skog men det finns ju åkermark som vi fortfarande kan plöja upp som någon kan leva på. Vi vet att det finns människor som behöver omsorg och hjälp. Vi behöver ännu fler händer i vården. Vi behöver bygga lägenheter vi behöver byggkillar och byggtjejer som bygger, det är ju liksom bara fantasin som sätter gränser. Vi har massor av nyanlända som vi kommer att behöva och de behöver oss. Vi behöver forskare, vi behöver ha raketbyggare, vi behöver ha allt, säger Marie Dahlin.
10 000 fast på flyktingförläggningar
Men för Samir finns varken raketbyggen eller ett vårdjobb inom räckvidd, förrän han kommer in i etableringen. I hela landet sitter över 10 000 personer fast på flyktingförläggningar. När Uppdrag granskning berättar för honom om situationen reagerar Samir.
– Jag vet inte vad jag ska säga. Jag är förvånad. Finns det inga bostäder? Jag förstår inte. Jag hör nyheter om att de vill ta emot 50 000 eller 100 000 flyktingar 2015. Men har de inte tänkt? Känner de inte till bostadsbristen?
Uppdrag granskning kontaktar chefen för etableringen på Arbetsförmedlingen för att fråga vad Samir ska göra för att lösa sin situation.
– Samir ska fortsätta att ta kontakt med sin arbetsförmedlare så att vi kan hjälpa honom både då i våra kontakter med kommunerna men också visa hur han på egen hand kan söka bostad även om det också är väldigt svårt, säger Mathias Wahlsten.
Reporter: Men jag måste bara fråga dig hur söker man bostad på egen hand om man inte har en inkomst – hur gör man då?
– Man får ställa sig i de bostadsköer som finns och när man sedan deltar i etableringsinsatsen får man den inkomst man ska ha.
Mathias Wahlsten medger att nyanlända inte får börja i etableringsinsatser förrän de har en bostad, men han säger att Arbetsförmedlingen kan hjälpa till ändå.
– Man kan söka bostad och sedan kan vi informera eventuella hyresvärdar om vilket regelverk det är som gäller när man har påbörjat sina etableringsinsatser hos oss på Arbetsförmedlingen.
Reporter: Så du menar att ni går i god för personen som söker bostaden?
– Vi kan inte gå i god men vi kan informera vilket regelverk som gäller när man har påbörjat sina etableringsinsatser hos oss.
Fotnot: Samir heter egentligen någonting annat.