TV4:s förre vd Jan Scherman är mycket kritiskt till nedläggningen av de lokala nyheterna. Foto: SVT/TT

Scherman: ”TV4 lurade samhället”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Först bedyrade TV4 lokalnyheternas betydelse inför riksdagens konstitutionsutskott. Men dagen efter att de fattat sitt beslut kom TV4:s besked om den stora nedläggningen.

Våren 2012 befinner sig TV4:s vd Casten Almqvist, och hans företrädare Jan Scherman hos riksdagens konstitutionsutskott, KU. Mötet handlar om ett förslag som går ut på att TV4 måste minska sin reklamtid med en tredjedel. För TV4 står en miljard kronor om året i reklamintäkter på spel.

I presentationen de har med sig framhåller de vilket ansvar TV4 tar med sina 25 lokala tv- stationer, och bland annat konstaterar man att nyhetsverksamheten ”kostar 500-600 msek per år, varav lokal-tv står för cirka hälften. Med andra ord skulle förslaget, om genomfört, göra det omöjligt för oss att bedriva den verksamhet som vi gör idag. Vi skulle tvingas till kraftiga nedskärningar, som i sin tur skulle innebära att tv-utbudet skulle utarmas och mångfalden minska”.

UG – TV4 – en lite mindre del av Sverige

Våren 2014 kommer till sist KU fram till att TV4 ska få behålla sina reklamminuter. Bara en dag senare meddelar TV4 att man lägger ner sina lokala nyheter. Idag ser förre vd:n Jan Scherman det viktiga mötet i konstitutionsutskottet 2012 som en del av en bluff.

– Jag tänker att bluffen funkade, TV4 lurade samhället, politikerna, ansvariga myndigheter, tv-tittarna och det funkade.

Reporter: Men vad menar du med bluffen, det är ju en ganska allvarlig sak att säga?     

– Jag tycker man ska kalla en spade för en spade. Om planen är att lägga ner, då säger man det också.

Flera KU-ledamöter: Vi känner oss lurade

I samband med TV4:s nedläggningsbesked blev Scherman uppringd av konstitutionsutskottets dåvarande ordförande Peter Eriksson (MP), som kände sig lurad. Än idag uppfattar han TV4:s ord om vikten av lokalnyheter som ett löfte. Alla ledamöter delar inte hans minnesbild, men flera av dem känner sig också lurade.

– De hade gett sken av att den här lokala nyhetsverksamheten var väldigt central och viktig för dem så att det jag tyckte ju att det kändes som ett ohederligt sätt att föra en dialog med, säger Peter Eriksson.

– Det var ju ett av argumenten som de sedan inte stod fast vid det senare tillfället så det är klart att där kände åtminstone jag mig ganska lurad, säger Sven-Erik Österberg (S).

– De var så otroligt tydliga från TV4:s ledning om att den enorma vikt de lade vid den här lokala och regionala nyhetsbevakningen. Om de sen lägger ner det så är det klart att man känner sig lurad utifrån vad de sade till oss när vi satt på det där mötet, säger Hans Hoff (S).

Casten Almqvist, nuvarande vd på TV4 håller inte med om att mötet på KU 2012 var ett spel för gallerierna.

– Jag skulle kunna hålla precis samma presentation idag. Vi lurade absolut inte KU utan vi berättade och försökte förklara det orimliga i att straffa ett företag som så tydligt har högre ambitioner än TV3 och Kanal 5, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – TV4 – en lite mindre del av Sverige

Mer i ämnet