Uppdrag granskning intervjuar Islands statsminister.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En av personerna som avslöjades i läckan var Islands dåvarande statsminister. Foto: SVT/Skatteverket

Skatteverket kräver tillbaka tre miljarder efter Panamaläckan

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Skatteverket har utrett runt 400 personer och företag efter den så kallade Panama-läckan som SVT:s Uppdrag Granskning var med och avslöjade 2016. Resultatet: Ett hundratal beslut om höjda skatter på totalt 3 miljarder kronor – och omkring 100 brottsanmälningar. Nu utreds även uppgifterna i Dubai-läckan.

De läckta dokumenten från advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama slog ned som en bomb när politiker, kändisar och kriminella runt om i världen fick sina dolda tillgångar i skatteparadis exponerade.

Avslöjandet ledde till ett omfattande arbete hos det svenska Skatteverket där omkring 200 medarbetare har varit involverade i kontrollerna av de svenskar som fanns i läckan.

Panama-dokumenten

”Vi har lärt oss väldigt mycket av Panamaläckan och de kunskaperna använder vi i arbetet med nya läckor”, säger Lena Bergkvist, programledare för arbetet mot allvarligt internationellt skatteundandragande på Skatteverket, i ett pressmeddelande.

Möjliggörare granskas

Skatteverkets kontroller har inte bara lett till miljardintäkter för svenska staten, utan också ny lagstiftning och utveckling av det internationella informationsutbytet mellan skattemyndigheter i hela världen.

Arbetet med Panamaläckan har satt fokus på de så kallade möjliggörarna – banker, advokatbyråer och skatterådgivare som spelar en central roll i att bygga upp och sköta de strukturer som används för att komma undan skatt.

Dubailäckan utreds

Panamaläckan visade att kontakten mellan skattebetalaren i Sverige och Mossack Fonseca vanligen sköttes via de svenska bankernas filialer eller dotterbolag i utlandet.

Skatteverket kommer därför att fokusera mer på dessa möjliggörare i framtida kontroller.

Nu utreder Skatteverket även Dubailäckan som Uppdrag granskning berättat om i serien ”Dubaisvenskarna”.

Genom samarbete med myndigheter i andra länder har Skatteverket tagit del av information från Dubai vilket har lett till flera brottsanmälningar om eventuellt bidrags- och penningtvättbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Panama-dokumenten

Mer i ämnet