Elever vid Nacka gymnasium berättade för Uppdrag granskning i oktober att de själva fick avgöra om de ville skriva nationellt prov i matte eller inte. Foto: TT

Skolverket reagerar inte vid uteblivna provresultat

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Nacka gymnasium rapporterade inte in resultat på obligatoriska nationella prov. Men Skolverket kontrollerar inte om de får in alla nationella provresultat för gymnasieskolan och Komvux.

Att provresultat inte blir inrapporterade innebär att vissa elever som skrivit provet inte räknas med i den officiella statistiken. 

– Då är det ju fullständigt meningslöst att skriva proven, säger Svante Tideman, vice ordförande i Lärarnas riksförbund.

UG – Det nationella provet

Läs mer: Fusk på nationella prov

Christina Sandström, enhetschef på Skolverket, håller inte med.

–  Syftet med proven är i första hand att lärarna ska få ett underlag för att bedöma elevernas kunskaper. I andra hand handlar det om att samla in provresultaten för att föra statistik, säger hon.

Läs mer: Tio sätt det fuskas på under nationella prov

Eleverna får välja själv

Flera elever vid Nacka gymnasium berättade för Uppdrag granskning i oktober att de själva fått avgöra om de ville skriva nationellt prov i matte eller inte. Resultaten rapporterades sedan inte in, eftersom rektorerna hävdade att det rörde sig om bedömningsunderlag, inte ett nationellt prov.

I en ny rapport från kommunen får nu skolan kritik. 

– Det hade gjorts vissa fel, och det har vi påtalat för skolan. Vi har varit tydliga nu med att om man genomför ett prov så ska man göra det för hela gruppen. Vi har också sett över rutinerna när det gäller inrapporteringen, så att den fungerar som den ska göra, säger Einar Fransson, utbildningschef i Nacka kommun.

Läs mer: Ministern om fusket: ”Jag blir upprörd”

Resultaten rapporterades inte

Vid den interna revisionen efter Uppdrag gransknings avslöjande upptäckte man även att andra nationella provresultat inte hade rapporterats in.

– Det gällde vissa prov, vissa delar som inte blivit korrekt ifyllda och därför inte blivit ivägskickade. På respektive skola säkerställer vi nu att det finns en kontrollfunktion som ser att alla prov är inrapporterade, säger Einar Fransson. 

Enligt Skolverket är alla skolhuvudmän skyldiga att rapportera in de uppgifter som de föreskriver om för den officiella statistiken.

”Trots regelverket fungerar inte insamlingarna helt perfekt i praktiken. Skolverket har ingen möjlighet att granska om skolenheterna rapporterar in rätt. Detta eftersom skolan har möjlighet att förlägga kursen under en eller flera terminer och proven skrivs när kursen är slut” skriver Christina Sandström, enhetschef för statistikavdelningen på Skolverket, i ett mejl.

”Systemet är för krångligt”

Svante Tideman menar att en del av problemet är att systemet för inrapportering är så krångligt.

– Det borde vara ett betydligt enklare system, säger Svante Tideman.

Får myndigheten inte in några resultat alls från en skola så skickar de två påminnelser. Men de upptäcker inte om det bara är vissa elevers resultat som saknas.

– Självklart skulle Skolverket kunna ställa större krav på att skolan ska lämna in fler statistikuppgifter, men det är en avvägning hur mycket vi ska belasta lärare och skolor med mer administration, säger Christina Sandström.

Svante Tideman tycker att det är ett gemensamt ansvar för Skolverket och skolorna att se till att det blir rätt. 

– Men det måste ju fungera, annars slösas ju jättemycket tid i onödan, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Det nationella provet

Mer i ämnet