Det ryska skattebedrägeriet avslöjades av revisorn Sergej Magnitskij och ledde till hans död. Uppdrag granskning och SVT Nyheter har kartlagt hur motsvarande 150 miljoner kronor från kuppen slussats till ett 50-tal bankkonton i Swedbank.
Redan 2012 stiftades lagen ”Magnitsky Act” i USA och nu reagerar amerikanska politiker på uppgifterna om Swedbanks inblandning. Den demokratiske kongressledamoten Jim McGovern vill att USA:s utrikesdepartement går till botten med SVT:s uppgifter.
– Jag är chockad över att höra att fler banker runt om i världen deltagit i att praktiskt taget försöka dölja brott mot mänskliga rättigheter. Banken behöver lära sig en läxa, att vi inte kommer att göra affärer mer med er, säger Jim McGovern.
Kan lägga sanktioner
Lagstiftningen ger USA rätt att lägga sanktioner och utfärda inreseförbud i landet mot personer som anses vara inblandade i brott mot mänskliga rättigheter. Den har utvidgats sedan införandet och användes nyligen mot 17 personer anklagade för inblandning i mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi.
Den republikanske senatorn Roger Wicker från Mississippi anser att lagen varit till stor hjälp i den internationella kampen mot penningtvätt.
– Du stoppar deras pengaflöde och stoppar dem från att använda de säkraste bankerna. Och hindrar du dem från att resa visar du för resten av världen vilka ”bad actors” de är, säger han.
”Jag hoppas att det får konsekvenser”
Han ser allvarligt på uppgifterna att en av Sveriges största banker varit inblandad i hanteringen av Magnitsky-pengarna.
– Det är väldigt oroande. Jag hoppas att det får konsekvenser, säger Roger Wicker till SVT.
Uppdrag granskning och SVT Nyheter kunde dessutom avslöja att 50 kunder i Swedbank, som alla uppvisar tydliga varningssignaler på misstänkt penningtvätt, kunnat slussa motsvarande 40 miljarder kronor genom banken.
Uppdrag gransknings reportage Swedbank och penningtvätten sänds onsdag 20 februari 20.00 i SVT1 – du kan se det redan nu på SVT Play.