Thure Nässén (till höger) anmäldes på grund av sin relation till vittnet Sigge Cedergren (till vänster). Foto: SVT

Stjärnspanaren polisanmäldes under Palmeutredningen

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Under Palmeutredningen anmäldes polismannen Thure Nässén på grund av sin relation till vittnet Sigge Cedergren, och underlåtelse att rapportera narkotikainnehav. Ändå fick han fortsätta att arbeta med utredningen, och med förhören av just Sigge Cedergren.

Hela spåret Christer Pettersson startar med polisen Thure Nässén och knarkhandlaren Sigge Cedergren. Genom Thure Nässéns kontakter med Cedergren fick han veta att Christer Pettersson kunde ha motiv att mörda Olof Palme och att han sannolikt varit på Grand kvällen för mordet.

Fram till idag är Thure Nässén en av de poliser som hyllats mest för sin insats i jakten på Olof Palmes mördare.

Fallet Christer Pettersson

Tvivelaktiga arbetsmetoder

Men nu kan Uppdrag granskning avslöja hans tvivelaktiga arbetsmetoder. Enligt en rad källor manipulerade han delar av utredningen genom att locka missbrukare med pengar för att vittna och genom att förvanska förhörsprotokoll.  

Tre mordspanare som arbetat i Palmegruppen berättar också samstämmigt att Thure Nässén systematiskt matade Sigge Cedergren med uppgifter för att han skulle svara rätt i förhör.  

Även Sören Morberg, som själv jobbade nio år i Palmegruppen, är kritisk. Nu berättar han för första gången öppet om kollegans metoder. 

– Jag känner ju Thure men det här var åt skogen fel. De här förhören är inte värda pappret enligt min mening. Man kan ju inte styra upp ärendena och bestämma att den är det, säger han.

Polisen blev tipsad om Palmegruppens spanare

Thure Nässén är anmäld till polisen vid sex tillfällen. Samtliga ärenden har skrivits av. Men en anmälan är extra intressant.

Den kommer in till rikskriminalen våren 1989, samtidigt som Thure Nässén utreder Palmemordet. Det är två poliser som fått ett tips från en ”helt trovärdig” uppgiftslämnare. Det handlar om att Palmegruppens egen spanare skulle ha underlåtit att rapportera narkotikainnehav och ha en nära relation till knarkhandlaren Sigge Cedergren.

Chefen för Palmegruppen informerades men Thure Nässén fick fortsätta att förhöra Cedergren inför åtalet mot Christer Pettersson.  

Det är först efter rättegången i tingsrätten, som utredningen mot Thure Nässén läggs ner.

Unika kontakter i undre världen

I dag är Thure Nässén pensionerad. Han avfärdar uppgifterna och vill inte prata med Uppdrag granskning. Men flera källor med unik insyn i Palmegruppen säger att det var känt i polishuset att Thure Nässén använde otillåtna metoder – men fick hållas eftersom han var “effektiv” och hade så täta kontakter i den undre världen. 

Hans Ölvebro chefen för Palmegruppen säger däremot att han inte kände till några tveksamheter kring Thure Nässén men inte heller han vill ställa upp på någon intervju. 

Uppdrag gransknings reportage om Christer Pettersson publiceras på SVT Play som en specialgjord serie från och med onsdag den 21 februari. Granskningen sänds också på ordinarie sändningstid den 21 och 28 februari.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Christer Pettersson

Mer i ämnet