Vittnet som kallades Flygledaren pekade med säkerhet ut Christer Pettersson som mannen han sett vid Grand strax innan Olof Palme och hans fru lämnade bion. Foto: TT/SVT

Tidigare okända dokument visar: Stora svagheter i vittnesmålet mot Pettersson

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

En 25-årig man pekade ut Christer Pettersson i närheten av platsen där Olof Palme mördades – och blev ett av polisens viktigaste vittnen. Men Uppdrag granskning har kommit över tidigare okända dokument som gör att mannens utpekande nu kan ifrågasättas.

Den 25-årige mannen kom att kallas Flygledaren. Han väntade i en bil utanför Grand strax innan paret Palme lämnade biografen på mordkvällen.

Flygledaren hävdade att han sett en obehaglig man vanka omkring utanför bion och att han blev så rädd att han låste bildörrarna.

Fallet Christer Pettersson

Nästan tre år efter Palmemordet pekade han ut Christer Pettersson.

– Det är snuskigt likt, sa Flygledaren när han såg Pettersson i en vittneskonfrontation i december 1988.

”Han sa att han var säker”

Domstolarna tog starkt intryck av mannens berättelse.

Åke Mezan, en av nämndemännen i tingsrätten, säger att Flygledarens vittnesmål bidrog till hans slutsats att Christer Pettersson var skyldig till mordet. 

– Han sa att han var säker. Dessutom kan jag förstå hans reaktion. För har man sett Christer Pettersson gående fram och tillbaka framför sin bil, då är man inte säker på att man sitter tryggt om man har dörrarna öppna, säger Åke Mezan. 

Men Uppdrag granskning har i Palmeutredningen hittat nya uppgifter som visar på svagheter i Flygledarens vittnesmål.

På plats vid minnesstunden

På årsdagen för statsministermordet, i februari 1987, är han på plats vid minnesstunden vid Adolf Fredriks kyrka. Han har med sig en polis och i hemlighet fotograferar polisen tre personer som Flygledaren pekar ut, som han anser är lika den person han såg utanför biografen Grand.

Palmegruppen har förbjudit Uppdrag granskning att publicera bilderna, av hänsyn till männen som fotograferats.

– Det finns ingen likhet mellan Christer Pettersson och några av de tre personer som finns på de här fotografierna. Det är fullständigt klart, säger Inga-Britt Ahlenius, som var ledamot i den stora kommission som granskat Palmemordet.

Inga-Britt Ahlenius har inte tidigare sett bilderna.

– Det här väldigt konstigt. Och det väcker frågor kring hur polisen hanterat det material de haft tillgängligt.

”Det skulle minska värdet”

Pål Johansson, som var en av cheferna i Palmegruppen, säger att Flygledarens tidigare utpekanden minskar värdet av hans vittnesmål.

– Han har ju pekat ut personer som han anser är lik gärningsmannen. Enligt min uppfattning så är det här inte ett dugg likt Christer Pettersson. 

– Det skulle minska värdet. Framförallt måste man redovisa det här inför domstolen.

Bilderna finns inte med i protokollet som redovisades för domstolen.

– De borde ha varit med, säger Pål Johansson.

LISTA: Alla vittnesmålen mot Pettersson – och svagheterna i dem

Uppdrag gransknings reportage om Christer Pettersson publiceras på SVT Play som en specialgjord serie från och med onsdag den 21 februari. Granskningen sänds också på ordinarie sändningstid den 21 och 28 februari.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Christer Pettersson

Mer i ämnet