Bijan Fahimi är en av ägarna bakom Hälsans förskola. Han är även kommunikationskonsult och huvudägare i Veritas PR & Communications och styreselseledamot i arbetsgivarorganisationerna Svenskt Näringsliv och Almega. Foto: SVT

Tillväxt och expandering: om visionen för Hälsans förskola

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Hälsans förskola startade sin verksamhet med en förskola i Rinkeby 2007. Och företaget växte snabbt: 2011 hade man nya förskolor i stockholmsförorterna Märsta, Nacka och Vårberg samt i Gottsunda utanför Uppsala. Visionen var att expandera till 50 stycken fram till 2015.

Förskolläraren Narges Moshiri grundade Hälsans förskola tillsammans med sin man Bijan Fahimi, kommunikationskonsult och huvudägare i Veritas PR & Communications och styreselseledamot i arbetsgivarorganisationerna Svenskt Näringsliv och Almega. Tidigare styrelseledamot i Folkpartiet och ersättare i Riksdagen och Europaparlamentet.

Sedan starten 2007 har företagets omsättning vuxit varje år. Med miljonvinster de senaste åren. 2011 och 2012 gjorde företaget en sammanlagd vinst på 8 miljoner kronor. Idag har man åtta förskolor och ansvarar för cirka 500 barn. En stor verksamhet, men långt från de mål som sattes upp för fyra år sedan.

UG – Hälsans förskola

I ett internt dokument från 2010 som Uppdrag granskning tagit del av finns företagets vision för de kommande fem åren. Målet är att växa till 50 förskolor till 2015 och öka omsättningen till 300 miljoner kronor. För att nå dit behövs en hög lönsamhet. Enligt dokumentet uppnår man det genom att följa tre punkter:

– Hög beläggning

– Kostnadskontroll

– Effektiv organisation

Den snabba tillväxten skulle, enligt visionsdokumentet, göras med egna resurser. Det förutsatte att man snabbt fick lönsamhet i nya förskolor: målet var lönsamhet inom ett år.

Men föräldrar till barn på Hälsans förskolor och tidigare anställda beskriver hur kostnadskontrollen gick ut över barnen.

– Budgeten som var tänkt att gå till maten den minskades hela tiden. Vi bråkade hela tiden om pengar, säger Jessica Malmberg som arbetat som kock på Hälsans förskola.

Jessica Malmberg fick tolv kronor i matbudget per barn och dag men efter schablonavdrag för frånvarande barn dragits av och när personalen förväntades äta mat betald med pengar ur barnens budget blev det betydligt mindre kvar.

– När vi var nere på nio kronor per barn och dag. Då kände jag att jag inte kunde göra bra mat längre, säger Jessica Malmberg.

Nio kronor om dagen skulle räcka till frukost, lunch, mellanmål och frukt. Ett väldigt lågt belopp menar Jessica Malmberg.

– Jag tycker inte att det är ok. Maten måste räcka till alla. Alla måste kunna få en fiskbit var om det är det som serveras, säger hon.

Men företagets grundare menar att Hälsans förskola inte försökt spara sig till lönsamhet och att problemen kommer av att företagets detaljstyrning har lett till slitningar flera chefer under många år.

– Om vi var ute efter att vara så billigt som möjligt då skulle vi ta in halvfabrikat och värma upp dem, säger Bijan Fahimi.

Men en stickprovskontroll bland 10 kommuner har visat att matbudgeten för förskolorna där varierar mellan 15 och 30 kronor per barn och dag. Och sedan Uppdrag granskning börjat se över Hälsans förskola har företaget också höjt sin matbudget med drygt 40 procent till 17 kronor per barn och dag.

– Vi trodde att vi låg rätt när det gäller matbudgeten. När ni började granska oss då gick vi igenom det ett varv till och vi kom fram till att vi har tänkt fel, säger Bijan Fahimi.

Reporter: Jorun Collin

Text: Gunnar Rensfeldt

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Hälsans förskola

Mer i ämnet