Kerstin Morast tycker inte att Myndighet för radio och tv har varit passiv. Alla håller inte med. Foto: SVT/Montage

TV4 satte egna villkor

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Myndigheten för radio och tv gav TV4 veto i förhandlingarna om vad som skulle stå i sändningstillståndet. Passivt, menar kritiker.

TV4 är ett privat bolag, men de företag som vill sända tv måste ha tillstånd av Myndigheten för radio och tv. Myndigheten ska också kontrollera om bolaget gör det som krävs och verka för yttrandefrihet, mångfald och tillgänglighet. Man kan säga att den företräder tittarnas intressen.

Men när sändningstillståndet med TV4 förhandlades fram i mars förra året var det TV4 som satte villkoren.

UG – TV4 – en lite mindre del av Sverige

– Vi får bara ställa upp sådana villkor när det gäller innehåll som de säger är okej för oss. Och när de sa att vi kan sända regionala program men vi vill inte att det ska stå i hur många områden, då var det egentligen ingen ytterligare fråga för oss, säger Kerstin Morast, chef för tillståndsenheten på Myndigheten för radio och tv.

Reporter: Så det är en förhandling nånstans men där ena parten har ett veto?    

– Ja så kan man uttrycka det.     

Enligt Kerstin Morast får myndigheten inte ställa andra krav på innehållet än vad tv-bolaget går med på, det är så hon tolkar lagstiftningen. Däremot har myndigheten rätt att säga nej till ett tillstånd, men det gör den inte här.

 – Det kanske vi skulle kunna,  det verkar inte riktigt seriöst att säga att ni får inget tillstånd om ni inte gör lokala nyheter till en kanal som trots allt är väldigt populär, inte i dagsläget. Det kanske ändrar sig, säger hon. 

Kritiska mot hanteringen

En slapphänt hantering, enligt Jan Scherman, före detta vd på TV4.

– Jag tycker att det är slappt och slapphänt eftersom myndigheten har gjort en analys av vad det är som ska premieras. Då hade man väl inte behövt göra det. Då kan man väl istället säga att varsågod, ni får söka sändningstillstånd, ni får göra vad ni vill: action, våld, porr. Name it. Det lägger inte vi oss i. Vilka ska få sändningstillstånden då?

Också Hans-Gunnar Axberger, tidigare Pressombudsman och Justitieombudsman och en av Sveriges kunnigaste jurister i frågor om tryck och yttrandefrihet, är kritisk mot myndighetens hantering.

 – Ja det låter ju lite passivt tycker jag, de är ju trots allt tillståndsmyndighet och de förfogar ju över den här frågan vilka som ska få sända och på vilket sätt och enligt vilka villkor så det låter lite som att de inte vill utöva de myndighetsbefogenheter som de faktiskt har. 

Reporter: Så har de möjlighet att ställa krav?

– O ja. Det krävs ett tillstånd av den här myndigheten och lagstiftningen ger då ett antal möjligheter för myndigheten att i samband med att den ger tillstånd ställa upp villkor av olika slag, säger han.

Håller inte med om kritiken

Reporter: Tycker du att ni som myndighet har varit passiva?

– Nej det tycker jag faktiskt inte, Kerstin Morast på Myndigheten för radio och tv.

Reporter: Så vad har ni gjort? 

– Jag vet inte riktigt vad vi skulle göra?

Myndigheten började undersöka om TV4 verkligen uppfyller sändningsvillkoren, men först efter att Uppdrag granskning börjat ställa frågor om vad som gällde. Ärendet kommer att avgöras av Granskningsnämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – TV4 – en lite mindre del av Sverige

Mer i ämnet