Foto: SVT/Ola Christoffersson

Tvingas sälja gård och villa – riskerar ändå skulder på 10 miljoner

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Han var en av alla de Arla-bönder som kämpade för att få höja mjölkpriset. Men snart är det slut. Mjölkbonden Christer Emanuelsson har gått back på varje liter mjölk länge nu, och nu tvingar banken honom att sälja sin gård.

Christer Emanuelssons mjölkgård i Dalsland har levererat mjölk till Arla i många år. När marginalerna började krympa och mjölkkrisen blev ett faktum fick Christer Emanuelsson samma råd som de flesta andra i branschen: Att satsa sig ur krisen, och göra mjölkproduktionen mer storskalig. Han satsade miljontals kronor i toppmodern produktion, med ny ladugård och mjölkrobotar. Men i takt med att kostnaderna ökat och mjölkpriset till bonden fallit har han fått allt svårare att klara ekonomin och betala räntorna på de stora lånen. Christer Emanuelsson har haft stort stöd av bönder och företagare i trafiken och länge kämpat envetet för att hitta en lösning i krisen,

– Den bank vi har har lämnat gården till Kronofogden, i dag. Och det beror ju på att jag inte har accepterat en försäljning än, utan jag har velat hitta en lösning, så länge som möjligt, sa han tidigare i höst till Uppdrag granskning, som följt honom under hela året.

UG – Kris i Bregottfabriken

Men nu är det slut. Trots att mjölkproduktionen snurrar på bra har alla räddningsförsök misslyckats. I slutet av november ska Christers livsverk, mjölkgården i Dalsland säljas på exekutiv auktion. Men inte bara gården.

– Det är gården och min villa. För den ligger korssäkrad i gården, säger han.

Reporter: Så du förlorar allt då?

– Ja… så jävligt är det.

”Mitt eget ansvar”

Marknaden för mjölkgårdar är i botten på grund av mjölkkrisen, och när Christer sålt allt riskerar han ändå att få leva med personliga skulder på 10 miljoner kronor.

– I grund och botten är det helt och hållet mitt eget ansvar. Att jag valde detta och gjorde investeringen, men förutsättningarna var totalt helt annorlunda då.

Han är besviken på att Arla konsekvent vägrat höja mjölkpriset i Sverige, trots att svenska Arla-bönder dras med betydligt högre kostnader än Arla-bönder i resten av Europa. Och han anser att det inte är ”dåliga” mjölkbönder som tvingas stänga sina gårdar längre.

– De som slås ut nu är de som nyinvesterat, de som egentligen skulle vara framtiden. Det är en generation mjölkbönder som är ganska duktiga som mjölkbönder, som vi liksom slår ut nu, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Kris i Bregottfabriken

Mer i ämnet