Det är den 8 maj 2012. Snart börjar ett livsviktigt möte för TV4. Det finns ett förslag: att minska TV4:s reklamtid med en tredjedel. Nu ska frågan upp i KU, riksdagens konstitutionsutskott. För TV4 står en miljard om året på spel. VD:n, Casten Almqvist och hans företrädare, Jan Scherman, skall träffa utskottet.
”vår nyhetsverksamhet kostar cirka 500-600 msek per år, varav lokal-tv står för cirka hälften. Med andra ord skulle förslaget, om genomfört, göra det omöjligt för oss att bedriva den verksamhet som vi gör idag. Vi skulle tvingas till kraftiga nedskärningar, som i sin tur skulle innebära att tv-utbudet skulle utarmas och mångfalden minska.”
Det som sedan händer berör 1 miljon tittare och får en myndighet att starta en granskning.
Sven Årnes fd TV4 Värmland: Men du Mathias det här är sista jobbet, hur många har vi gjort ihop?
Mathias Sjöstedt fd TV4 Värmland: Ja du, det är åtskilliga hundra i alla fall. Å hur många sändningar har vi inte gjort, jag sluta räkna vid tusen nånstans?
Sven Årnes fd TV4 Värmland: Ja vilket år var det?
Mathias Sjöstedt fd TV4 Värmland: Ja... det var. Det är över tio år sedan det.
Mannen med stativet, Sven Årnes, kallas för Mr. TV4 Värmland, för han har varit med från första början.
Sven Årnes fd TV4 Värmland: Nu skall vi se om farbror kommer ihåg något. Kommer ihåg vad han skall säga.
ARKIV: Sven Årnes: Godafton och hjärtligt välkomna. Du ser för första gången på TV Värmland. Jag säger välkommen till TV Värmlands chef och VD, Margot Wallström och Björn Nordstrand VD för TV4
Det var 1993. När Sven Årnes och hans kollega Mathias Sjöstedt gör sista jobbet ihop är det 2014.
Sven Årnes fd TV4 Värmland: Och den här veckan..eller nej. Då skall jag sedan säga. Så ja, skall jag säga. Vad skulle jag säga?
Mathias Sjöstedt fd TV4 Värmland: Lite längre... ja tack och hej. Det är det sista liksom.
Sven Årnes fd TV4 Värmland: Ja det här är den sista måndagen du kommer att se nåt från oss på TV4-nyheterna Värmland, på fredag slår vi igen – för gott.
Mathias Sjöstedt fd TV4 Värmland: Fan va bra.
Sven Årnes fd TV4 Värmland: Jaha...var ställde vi bilen nu då?
Mathias Sjöstedt fd TV4 Värmland: Haha. Det är nog dags för att ge oss nu Sven, när vi inte hittar bilen. Haha.
Då, 2014, hade TV4 just skrivit under Nu har det gått ett år.
Vi vill veta om de hållt sitt löfte. Och hur det märks att lokalnyheterna försvunnit.
En av dem som var om att bygga upp TV4 är Jan Scherman. Han arbetade på TV4 i 20 år, 10 av dem som vd. Nu är han på ett konkurrerande mediebolag, Schibsted. Idag ser Scherman det viktiga mötet i konstitutionsutskottet 2012 som en del av en bluff.
Reporter: Vad kände du precis när du fick höra att dom lokala nyheterna skulle läggas ner?
Jan Scherman, fd vd TV4: Jag hann inte känna så mycket för jag blev uppringd av konstitutionsutskottets tidigare ordförande Peter Eriksson och han sa inte hej i telefon utan han skällde ut mig. Och sa att han hade blivit grundlurad och när jag sen så småningom började springa ikapp så kände jag att jag också hade varit med i ett teaterspel och tilldelats en låtsasroll, det kändes inget kul. Och det är klart att jag blev förbannad.
Telefon: Peter Eriksson (MP) ordförande för Konstitutionsutskottet 2012: De hade gett sken av att den här lokala nyhetsverksamheten var väldigt central och viktig för dem så att det jag tyckte ju att det kändes som ett ohederligt sätt att föra en dialog med.
Peter Eriksson uppfattade det TV4 sade som ett löfte. Alla ledamöter i KU förstod det inte likadant, men han är inte ensam om sin minnebild:
Telefon: Sven-Erik Österberg (S) Konstituitionsutskottet 2012: Det var ju ett av argumenten som de sedan inte stod fast vid det senare tillfället så det är klart att där kände åtminstone jag mig ganska lurad.
Hans Hoff (S) Konstitutionsutskottet 2012: De var så otroligt tydliga från TV4s ledning om att den enorma vikt de lade vid den här lokala och regionala nyhetsbevakningen Om de sen lägger ner det så är det klart att man känner sig lurad utifrån vad de sade till oss när vi satt på det där mötet.
Jan Scherman, fd vd TV4: Jag tänker att bluffen funkade, TV4 lurade samhället, politikerna, ansvariga myndigheter, tv-tittarna och det funkade.
Reporter: Men vad menar du med bluffen, det är ju en ganska allvarlig sak att säga?
Jan Scherman, fd vd TV4: Jag tycker man ska kalla en spade för en spade, det vill säga om planen är att lägga ner – då säger man det.
TV4:s nuvarande vd heter Casten Almqvist. Han var också med hos KU men ger en annan bild.
Casten Almqvist, vd TV4: Jag skulle kunna hålla precis samma presentation idag. Vi lurade absolut inte KU utan vi berättade och försökte förklara det orimliga i att straffa ett företag som så tydligt har högre ambitioner än TV3 och Kanal 5 och som har så höga ambitioner även framöver att satsa på det svenska, exakt hur det skulle se ut...
Reporter: Så de som säger att vi bluffade eller lurades, de har fel.
Casten Almqvist, vd TV4: Jag tror inte att någon säger att vi ljög.
Reporter: Det är absolut de som säger att ni bluffade.
Casten Almqvist, vd TV4: Och min uppfattning är den absolut motsatta .Vi beskrev på vilket sätt vi skiljer oss som företag, men man måste också förstå att i den här branschen så förändras verkligheten oerhört snabbt så att idag är vår tolkning av vad som är genuint svenskt en verksamhet som inte inkluderar 25 lokal-tv-stationer och det var ingen garantier för... som utgavs på den tiden för hur TV4 ska se ut för all tid och framtid. Det gavs inga sådana utfästelser.
Jan Scherman, fd vd TV4: Jag har aldrig tvekat att säga att lokal-tv måste rationalisera stenhårt. Jag har varit med och iscensatt det och det har lett till mycket protester och jag har varit med och tagit bort folk. Men att lägga ner, det har aldrig någonsin föresvävat mig.
Vi vet inte om det fanns planer på att lägga ner redan 2012. Och dagen efter det beslutet skrivs under kommer beskedet från TV4.
Ur Aktuellt: Drastiskt besked från TV4-lägger ner de lokala redaktionerna när man bantar nyhetsverksamheten
Facklig: Det är som tar det här beslutet.
Professor: Varje gång som en sådana här redaktion ute i landet om det nu är tidning TV eller radio, läggs ner så blir det ju sämre information
Gunnar Andrén (FP): En stor del av medborgarna hamnar i medieskugga.
Lena Adelsohn-Liljeroth (M): TV4 AB skall även sända regionala program.
Tina Ehn (MP): Om man släpper möjligheten att ställa krav är det väl regeringens ansvar om journalistiken försvinner från 25 lokala platser runt om i landet.
Ur nyhetsmorgon TV4 10 april 2014:
Jenny Strömstedt: Öh, det är allvarligt för alla dem som blivit av med jobben, men det här TV4 en lite mindre del av Sverige, eller var kommer vi att hamna någonstans?
Steffo Törnqvist: En skitliten del av Sverige
Casten Almqvist: Vi fortsätter att vara den största spelaren….
Jan Scherman: Jag tänker att det är rätt märkligt att när saker som inte berör Stockholm eller en Stockholmsnyhetsredaktion spelar ingen roll om vi nämner Ekot, Dagens Nyheter eller Svenska Dagbladet, då hade debatten inte tystnat. Nu gällde det bara resten av landet och då blev det tyst.
När TV4 lägger ner sina lokala nyheter, sker det samtidigt nerdragningar av lokalredaktioner i hela Mediesverige. Men TV4 står för den mest dramatiska förändringen. De hade en miljon tittare varje dag.
Nu pågår en diskussion bland forskare om just den här utvecklingen.
Ur SVT 2015:
Jesper Strömbäck, professor Mittuniversitetet: Min stora oro är inte så mycket vad som händer exakt nu och vad som kommer att skilja 2014 från 2015, utan det är den långsiktiga processen. Jag brukar ibland kalla medieutvecklingen för demokratins klimatfråga för att fånga att det är först över tid som en utveckling byggs, som i framtiden kommer att bli riktigt besvärlig för – i det här fallet – den svenska demokratin.
Konsekvenserna syns först på sikt. Vi väljer Värmland som exempel och tar kontakt med Göteborgs universitet. Några studenter beslutar sig för att som examensarbete undersöka hur Värmland speglas av TV4 före och efter nedläggningen. Och vi åker dit och pratar med några av dem som ser den här klimatförändringen, vi börjar i Sillerud, fem mil från norska gränsen.
Rikard Ohlin, lanthandlare Sillerud: Det finns många Sillerud i Sverige, men desto större... alltså, alla vill få reda på lokala nyheter det tror jag alla vill.Vi får ju flöden vad som händer i världen på nolltid nu men det är ju det lokala som är det viktiga.
Det finns självklart de som tycker att lokalnyheterna gradvis blev kortare och sämre och som inte bryr sig om nedläggningen alls. Men vi ska träffa några som saknar dom.
Reporter: Vad tänkte du när TV4-beslutet kom att lägga ner de lokala tv-nyheterna?
Rikard Ohlin, lanthandlare Sillerud: Det är inte bra för landsbygden, det är inte bra för demokratin heller, tycker jag. Sen är det ju så att det blir längre till människorna, det blir längre till om man bestämmer i en tätort att man ska göra eller i en större stad att såhär ska nyhetsflödet se ut så det blir mycket längre för oss här i Värmland till nyheterna mot vad det var förut.
Håkan Loob, general manager Färjestad BK Hockey: Ja reaktionen var ju att nu tappar vi lite grand av den där regionala touchen inne i det nationella och det är klart att utifrån vår ståndpunkt som Färjestad BK så är vi ju ganska mån om det regionala, att vi vet att vi attraherar väldigt mycket folk just i det regionala och lokala perspektivet.
Det betyder ännu mer för de här lite mindre klubbarna som inte har det här nationella mediumet som visar varenda match osv. Det är ju väldigt synd för dem. Det är nog svårare att få det nationella och komma till Säffle eller Sunne och göra något av det kanske.
Marléne Lund Kopparklint (M) kommunalråd i Karlstad: Jag har levt ett lite trassligt liv och när jag var i 20-årsåldern och bestämde mig för att vända på mitt liv så ville jag hjälpa andra ungdomar och starta upp en ideell förening själv som hette Unga mot narkotika i Karlstad, som stod bakom en telefonjour som öppnade upp då och då var ju TV4 ganska snabbt framme och ville göra en intervju. Och då var det faktiskt nationella programmet, Svart eller vitt, tror jag det hette, som snappade upp den nyheten och använde telefonjouren som ett nummer i ett program de hade.
Reporter: Tycker du att det är typiskt för dem, som inte andra medier gör då?
Marléne Lund Kopparklint: Ja lite typiskt faktiskt att de har plockat upp de här guldkornen och speglat olika profiler och eldsjälar och. Och på det sättet blev det ju mer mångfald bland kanalerna, att de nischade sig på ett speciellt sätt.
Det är inte bara enskilda personer som tycker att TV4:s lokala nyheter lämnar ett tomrum. Det visar också ny forskning.
Jonas Ohlsson, medieforskare Göteborgs universitet: Uppenbarligen fanns det något i TV4:s nyhetsprogram, deras lokala nyhetsprogram som lockade en delvis annan typ av TV-tittare än vad SVT:s regionala program gjorde.
Jonas Ohlsson: Och det här är en grupp som vi också vet tar del av nyheter i mindre utsträckning generellt, vilket gjorde att här spelade TV4s lokala nyheter en ganska viktig roll.
Reporter: Så att de traditionella nyhetsmedierna har tappat den här gruppen helt i så fall då?
Jonas Ohlsson: Det finns en risk att det är personer som inte kommer att ta del av lokala nyheter i lika stor utsträckning längre, därför att TV4 lagt ner sina lokala nyheter. Ja.
I TV4:s sändningstillstånd står inget om regionala nyheter, det står att de ska sända regionala program.
TV4 är ett privat bolag, men det är Myndigheten för radio och tv som ger och som ska kontrollera om bolaget sen gör det som krävs.
Lena Adelsohn-Liljeroth, dåvarande kulturminister: Då kan jag läsa upp ett utdrag ur det gällande sändningstillståndet för TV4. Så här står det: Sändningarna ska i huvudsak bestå av nyhets-, samhälls-, underhållnings-, sport- och barnprogram samt film. TV4 AB ska även sända regionala program. Det är en del av det som står i tillståndet för TV4. Så kom inte och säg att det inte finns några krav!
Det låter tydligt, men vad betyder egentligen regionala program?
När debatten tystnade uteblev svaren. Myndigheten för radio och tv anser att regionala program betyder att man sänder olika program i olika regioner. Enligt tillståndet ska de utlovade sändningarna starta senast 1 oktober 2014. När vi börjar fråga Myndigheten för radio och tv om det här är det januari 2015 och de har inte på något vis följt upp om TV4 gör som de lovat. Men efter att vi ställt frågor, och begärt ut handlingar händer något.
Som TV4 beskriver det här är allt som görs utanför Stockholm regionalt. Även om det sänds i hela landet.
Reporter: Ni har ju skrivit under ert sändningstillstånd att ni skall sända regionala program. Gör ni det?
Casten Almqvist, vd TV4: Vi följer sändningstillståndet till punkt och pricka så svaret är ja.
Reporter: Vad sänder ni för regionala program?
Casten Almqvist: Vi sänder bland annat regionalt väder, men när det gäller just de lokala nyhetssändingarna så har ju det inte varit ett krav i vårt .
Reporter: Men tycker du att lokalt väder är lokala program eller regionala program? Är det program?
Casten Almqvist: Vi lämnade ju lokal journalistik för en lokal publik med öppna ögon – ett smärtsamt och svårt beslut som vi fattade baserat på idén om att vi måste hela tiden se över hur vi prioriterar våra resurser. Så att så till vida lämnade vi ju idén om en berättelse för den lokala publiken. Men ersatte den med en förmåga att berätta lokala berättelser för hela publiken i våra nationella nyhetssändingar, så det är den förändringen som vi har genomfört.
Reporter: Fast det var inte det jag frågade. Utan just att det står att ni sänder, skall sända regionala program om ni gör det, om du tycker att ni uppfyller det med vädret?
Casten Almqvist: I högsta grad och det finns en tolkning som... det är en myndighet som gör den tolkningen. Det är en myndighet som heter Myndigheten för radio och TV så så länge vi uppfyller de krav som de ställer, så gör vi det vi ska.
Jan Scherman, fd vd TV4: Det verkar ju betyda väder eller så betyder det reklam? Och då tycker jag att vi är där igen att det här är liksom absurt, man uttolkar paragrafer och regler ensidigt till sin egen favör och det där tycker jag är ett sätt, ett maktbeteende som media normalt sett granskar och kritiserar när man försöker liksom vränga uttolkningen av det som ju alldeles solklart alla vet vad det handlar om. Det är väl inte så att TV4 har klarat sin publicistiska ambition att vara en del av Sverige genom att man har lokalt väder. Jag har i alla fall aldrig sett den uttolkningen förrän just vid det här tillfället.
Reporter: Men du tycker att regionala program, det är att sända vädret över olika regioner från Stockholm?
Casten Almqvist, vd TV4: När det gäller vad som regleras i vår verksamhet så är det viktigt för oss att uppfylla kraven i sändingstillståndet. Sen när det gäller övrig verksamhet så är det viktigt för oss att få bestämma själva över vår verksamhet, precis som en tidning eller Sveriges Television så är det viktigt att vi rår över vårt eget innehåll och det, det är det som vi gör också.
Reporter: Genom att sända lokalt väder?
Casten Almqvist: Bland annat.
Reporter: Så sänder ni regionala program. Bland annat säger du. Vad gör ni mer?
Casten Almqvist: Det, det är ju en definition som myndigheten för radio och TV gör och om du tar hela vårt utbud så anser vi och Myndigheten att vi uppfyller de kraven.
Kanske är det så. Men hans företrädare Jan Scherman ser det på ett annat sätt. Det kan vara rätt juridiskt säger han, men det är ohederligt mot tittarna att definiera regionala program som minutlånga vädersändningar från Stockholm.
Reporter: Ja, men vad sänder ni övrigt som du menar är regionala program, mer än vädret?
Casten Almqvist: Vi har ju sagt att vi har lämnat den lokala nyhetsberättelsen, och vi har inte sedan 2008 haft kravet på verksamheten att ha lokala nyheter. Så för ett år sedan fattade vi beslutet om att lägga ner den lokala nyhetsbevakningen.
Reporter: Det förstår jag, men det var inte det jag frågade.
Casten Almqvist: Sen har vi, på de sätt som vi har sett lämpliga, lokalt väder är ett sådant
Reporter: Har ni fler, men har ni fler?
Casten Almqvist: Det är framför allt det lokala vädret. Som det handlar om.
Reporter: Det är lokalt väder. Det är lokalt väder som är de...
Casten Almqvist: Precis
Reporter: ...de regionala programmen.
Casten Almqvist: Ja.
Vi fortsätter vår Värmlandsresa och pratar med de som märker att de lokala TV-nyheterna försvunnit.
Esbjörn Hagberg, biskop Karlstad: Jag heter Esbjörn Hagberg och är biskop i Karlstad stift. Jag tänker på väldigt många av de lokala perspektiven som inte bevakas av TV4 längre och att vi som finns i den här delen av landet många gånger upplever att det som speglas är storstädernas miljöer och sammanhang. Och att det som är viktiga frågor i vår del av landet inte på samma sätt bevakas. Det verkliga livet levs någon annanstans och vi är dom som inte är med och lever det verkliga livet. Och det betyder att varje sak som lämnar blir ytterligare en bekräftelse på att vi andra vi blir över.
Christina Wahrolin (S) landstingspolitiker: Jag är Christina Wahrolin och jag är vice ordförande i hälso- och sjukvårdsberedningen här i Värmland.
Reporter: Kan du säga att du förstår varför TV4 beslutade sig att lägga ner bland annat då TV4nyheterna Värmland?
Christina Wahrolin: Nej det gör jag inte. Jag vet inte varför. Om det var ekonomi eller om det var för att Värmland inte var så viktigt längre, inte vet jag men jag tycker det är tråkigt när det är så. Jag tycker det är viktigt att Värmland finns på kartan att värmlänningarnas behov är lika viktiga som alla andra.
Reporter: Om man då å andra sidan tänker att tack vare nätet så kan ju vi komma, jag kan sitta i Göteborg och titta på vad ni beslutar här i landstinget i Värmland. Det är mycket enklare nu än vad det var förr. Och kanske resa hit då. Kan man ändå inte behålla en bevakning på det sättet?
Christina Wahrolin: Men gör ni det då? Gör ni det? Sitter ni på nätet och bevakar vad som händer i Värmland?
Malin Lundberg, Nöjesfabriken Karlstad: Malin Lundberg heter jag och är försäljningschef här på nöjesfabriken i Karlstad. Det är klart att mest för Värmland, känns det ju lite grand som att man försvinner från kartan – vi och dom det här- ja där försvann vi. Man kan få reda på det mesta via nätet och det vet ju en hel kategori åldersgrupper människor och man vet ju att de söker det mesta på nätet men det finns ju jättemånga som inte gör det, vi har inte kommit dit än att vi kan leva helt och hållet på nyheter på webben på det sättet.
Värmlandsnyheterna försvann i TV4. Men försvann också Värmland ur riksnyheterna?
Reporter: Tycker du att det är ett problem att ni inte fanns där mer, om vi nu pratar om exemplet Värmland?
Casten Almqvist, vd TV4: Jag tycker att det beslut som vi fattade, för vi har ju en idé om att vara en del av Sverige, som TV-kanal. Och ta då exemplet Värmland så, så, bara häromsistens så hade vi exemplet med lärare som åker till Norge för att man får betydligt bättre betalt så att en lärare som i det här fallet bodde i Arvika hade 30 000 i månaden, åkte en timme över gränsen.
Reporter: Men nu pratar du om en annan månad som inte den som studenterna undersökt.
Casten Almqvist: Och då menar jag att svaret på frågan är att vi tycker att beslutet var rätt. Vår förmåga att berätta lokala berättelser om hela Sverige har ökat och det var precis det som vi ville uppnå.
Casten Almqvist kommenterar egentligen inte undersökningsresultatet att Värmlandsinslagen är klart färre efter nedläggningen. Han betonar att TV4 satsat på att spegla hela landet med sina 25 riksreportrar. Och deras egna undersökningar visar att fler värmlänningar nu tittar på TV4s riksnyheter, och att de är nöjda med vad de ser.
Kommer ni ihåg vad Tv4:s vd sade?
Casten Almqvist: Det är en myndighet som heter Myndigheten för radio och tv så så länge vi uppfyller de krav som de ställer, så gör vi det vi ska.
Myndigheten för radio och tv ska verka för yttrandefrihet, mångfald och tillgänglighet. De ska företräda tittarnas intresse. Chef för tillståndsenheten är Kerstin Morast. Det är hon som är ansvarig för hur sändninstillståndet med TV4 förhandlas fram.
Kerstin Morast, chef för tillstånd på MRTV: Man ansöker om ett tillstånd att sända tv, och där anger man vilka villkor man är beredda att godta. Och vi får bara ställa upp sådana villkor när det gäller innehåll som de säger att det här är okej för oss. Och när de sa att vi kan sända regionala program men vi vill inte att det ska stå i hur många områden, då var det egentligen ingen ytterligare fråga för oss. Utan då hade de sagt det.
Reporter: Och då blev det så?
Kerstin Morast: Och då blev det så.
Reporter: Så det är en förhandling nånstans men där ena parten har ett veto?
Kerstin Morast: Ja så kan man uttrycka det.
Reporter: Och varför ser det ut så?
Kerstin Morast: Ytterst är det en fråga faktiskt om yttrandefrihet, det handlar om att staten inte ska gå in och bestämma över redaktioner och redaktionella beslut. Utan just när det gäller innehåll så ska ett bolag själv bestämma hur ska vi lägga upp det här, vad ska vi göra, vad ska vi sända.
För att se hur myndigheten företräder tv-tittarna i förhandlingen med TV4 begär vi ut deras brevväxling. Men myndigheten stryker över stora delar och vi får inte se det eftersom det kan skada TV4. Vi kan se att paragrafen om programinnehåll ändras utifrån TV4s önskemål kort före uppgörelsen måste vara klar.
Enligt Morast får myndigheten inte ställa andra krav på innehållet än vad tv-bolaget går med på. Däremot har myndigheten rätt att säga nej till ett tillstånd, men det gör den inte här.
Kerstin Morast: Det kanske vi skulle kunna, det verkar inte riktigt seriöst att säga det att ni får inget tillstånd om ni inte gör lokala nyheter till en kanal som trots allt är väldigt populär, inte i dagsläget. Det kanske ändrar sig.
Jan Scherman, fd vd TV4: Jag tycker att det är en slapphänt hantering.
Reporter: Men Myndigheten för radio och tv menar ju att de kan inte ställa krav som inte tv-bolaget går med på.
Jan Scherman: Men, vänta nu...
Reporter: De säger det.
Jan Scherman: Jo jo och då säger jag att jag tycker att det är slappt och slapphänt eftersom myndigheten har ju gjort en analys av vad det är som ska premieras. Då hade man väl inte behövt göra det. Då kan man väl istället säga att varsågod, ni får söka sändningstillstånd, ni får göra alltifrån vad ni vill: action, våld, porr. Name it. Det lägger inte vi oss i. Vilka ska få sändningstillstånden då?
Reporter: Men har inte ni något ansvar alls för att agera?
Kerstin Morast, chef för tillstånd på MRTV: Ja, man kan väl säga så här, vi skall värna yttrandefriheten. Det är ett av våra uppdrag som myndighet. Men vi kan inte heller tvinga fram yttrandefrihet. jag har lite svårt att se på vilket sätt vi skulle kunna gå fram och säga: nu skall vi se till att det blir mer lokala nyheter om, jag vill jättegärna ha mer lokala nyheter, så att om någon har ett tips, så.
Reporter: Men till exempel, att redan i oktober fråga TV4 att hallå: ni har skrivit att ni skall ha regionalt sända program: kom igen var är de?
Kerstin Morast: Ja, men vi ställde inte någon fråga till någon annan då heller
Reporter: Men har du sett några regionala program på TV4?
Kerstin Morast: Det är ju lite svårt för mig att säga för jag bor ju i Stockholm och jag vet inte vad som sänds ute i landet i den mån jag då ändå tittar på TV4. Jag måste nog säga att vi tittar ju inte på hela utbudet hela tiden på myndigheten. Det är ju nästan det man skulle behöva göra.
Reporter: Tycker du att ni som myndighet har varit passiva?
Kerstin Morast: Nej det tycker jag faktiskt inte.
Reporter: Så vad har ni gjort?
Kerstin Morast: Jag vet inte riktigt vad vi skulle göra?
Reporter: Du tycker att man har blivit mer passiv?
Jan Scherman, fd vd TV4: Ja absolut och just i den här frågan som gäller lokal nyhetsförmedling och lokal journalistik. Är det en fråga där marknaden liksom ska få bestämma allting? Eller kan det möjligtvis vara så att det finns politik som borde ingripa när marknaden inte klarar av det riktigt?
Jan Scherman säger att han slagits för lokalnyheterna, det är kanske inte så konstigt att han är upprörd. Men finns det fog för hans kritik? Vi vänder oss till en av Sveriges kunnigaste jurister i frågor om tryck och yttrandefrihet, Hans-Gunnar Axberger. Han har varit både Pressombudsman och JO:
Reporter: Vad tänker du när du hör hur myndigheten för radio och tv resonerar?
Hans-Gunnar Axberger, professor Uppsala universitet: Ja det låter ju lite passivt tycker jag, de är ju trots allt tillståndsmyndighet och de förfogar ju över den här frågan vilka som ska få sända och på vilket sätt och enligt vilka villkor så det låter lite som att de inte vill utöva de myndighetsbefogenheter som de faktiskt har.
Reporter: Så har de möjlighet att ställa krav?
Hans-Gunnar Axberger: O ja. Det krävs ett tillstånd av den här myndigheten och lagstiftningen ger då ett antal möjligheter för myndigheten att i samband med att den ger tillstånd ställa upp villkor av olika slag.
Reporter: Går de emot yttrandefrihetsgrundlagen om de ställer krav på TV4?
Hans-Gunnar Axberger: Inte alls. Yttrandefrihetsgrundlagen har ju förutsett precis den här situationen och den gör ju undantag för den här – den medger helt enkelt inte etableringsfrihet på det här området. Det är yttrandefrihetsgrundlagens utgångspunkt. Däremot finns det vissa bestämmelser i yttrandefrihetsgrundlagen som säger att man – som förhindrar att man går in och censurerar i program, att man styr den journalistiska verksamheten. Och där kan det finnas en gräns som ibland kan vara något svår att dra men man är inte i närheten av den om man allmänt sett säger att det ska finnas regional täckning. Till exempel tvärtom det står uttryckligen att den typen av villkor kan man ställa. Det är ju en av poängerna med att staten styr den här delen av mediesystemet – att man ska kunna aktivt främja mångfald – både innehållsmässigt men också regionalt.
Enligt Hans Gunnar Axberger har Myndigheten alltså mer makt än den använder. Precis som TV4 kan den också säga nej. Men han säger att det också är en fråga om vilka signaler den får från regeringen. Det är en beskrivning som myndigheten inte håller med om.
Och nu ligger frågan om TV4 verkligen uppfyller sändningsvillkoren hos Granskningsnämnden. Det är den som skall avgöra om deras lokala vädersändningar räcker.
Efter nedläggningen tog det månader innan myndigheten gjorde något för att kolla om TV4 följer sitt tillstånd. Förklaringen är att kravet bara gäller regionala program, inte specifikt nyheter.
Helena Söderman, chef för tillsyn på MRTV: Enbart det förhållandet att nyhetsprogram inte sänds ut lokalt, det har inte, det var inte grund för myndigheten att agera. Det finns inget sådant villkor helt enkelt.
Reporter: Samtidigt så har ju det varit en bärande del av just deras regionala närvaro att de sänt nyheter. De har inte haft regionala golfprogram eller något annat, utan det är ju just det de har haft. Om de då lägger ner en så stor del av sin lokala närvaro, regionala närvaro – varför reagerade ni inte snabbare då?
Helena Söderman: Det har varit en stor del och det har varit TV4s eget redaktionella val, och affärsmässiga val, kanske, att ha ett sådant programupplägg.
Reporter: Men att ni inte reagerade snabbare just när ni, jag menar det hade ju knappt hunnit torka bläcket på det där avtalet.
Helena Söderman: Ja. Visst. Visst skulle vi ha kunnat agera tidigare än februari 2015.
Reporter: Men varför gjorde ni inte det då?
Helena Söderman: Klart att vi, man hade kunnat göra det. Man skulle kunna granska mer än vad vi gör, men vi måste välja och prioritera och varje gång en tillsynsinsats görs, så innebär det att någonting annat får stå tillbaka.
När vi träffar Mr TV4 Värmland, Sven Årnes, igen har en höst och vinter passerat. Själv har han det bra, men oroar sig över vad det får för följder när lokaljournalistiken tunnas ut:
Sven Årnes, fd TV4 Värmland: Det är bara att titta i sitt Facebookflöde. Så finns det väldigt mycket som oroar med människor som sprider myter, som hittar någonting någonstans som passar deras sätt att tänka och det delas och det blir en sanning.
Reporter: Är du inte bara gammaldags som tänker så?
Sven Årnes: Jag tyckte det första gången jag liksom tänkte det att – ja men du börjar bli en sur gammal grinig gubbe. Men nej, jag är inte, nej. Det är viktigt att det finns folk som har till jobb att kritiskt granska sina källor.
Reporter: Kan du säga att du förstår beslutet att lägga ner de lokala sändningarna?
Sven Årnes: Jag förstår inte det riktigt. Jag menar det är inte en självklarhet att vi ska finnas på tablålagd tid i stor-tvn så att säga men vi skulle naturligtvis ha följt med ut i telefonerna och ut i surfplattorna också. Där skulle vi ha varit.