Uppdrag gransknings ansvarige utgivare, Ulf Johansson. Foto: Linda Haglund

Uppdrag gransknings ansvarige utgivare: Därför granskar vi våldtäkter och etnicitet

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Debatten om våldtäkter och etnicitet har hittills förts med mycket lite fakta som grund – ibland har ren ryktesspridning legat till grund för debatten. Uppdrag granskning har genomfört den hittills största journalistiska granskningen av personer dömda för våldtäkt och försök till våldtäkt med målet att ta fram ett korrekt faktaunderlag, skriver Uppdrag gransknings ansvarige utgivare Ulf Johansson.

Frågan om våldtäkter och etnicitet är inte ny, den har debatterats i 30 år. I vår granskning visar vi hur debatten sett ut genom åren. Under det senaste halvåret har debatten intensifierats och frågan är kanske känsligare än någonsin tidigare.

I våras uppstod på nytt en debatt om huruvida Brå ska undersöka gärningsmännens bakgrund. Från flera håll kommer krav på mer forskning och bättre kunskap kring de här frågorna.

Dömda för våldtäkt

843 dömda gärningsmän

Uppdrag granskning har gått igenom alla fällande domar under de senaste fem åren. Det handlar om 843 personer som dömts för våldtäkt och försök till våldtäkt vid samtliga tingsrätter i Sverige. Vi har tittat på ett flertal kriterier, exempelvis utbildningsnivå, övrig brottslighet, om alkohol och droger varit inblandade vid brottstillfället. Men framför allt har vi tittat på etnicitet, det som hittills saknats i forskningen när det gäller sexualbrott. 

När vi tittar på samtliga dömda för våldtäkt eller försök till våldtäkt är 58 procent födda utomlands, överrepresentationen bland utlandsfödda är särskilt tydlig när det gäller gruppvåldtäkter och överfallsvåldtäkter. 

Brist på forskning

Hittills har det inte genomförts forskning om orsaker till överrepresentationen när det gäller just sexualbrott. Men i vår granskning kan vi nu avslöja att Jerzy Sarnecki förbereder en ansökan om anslag till forskning om invandrares överrepresentation med särskilt fokus på vålds- och sexbrott. 

Statistik som visar fällande domar ger naturligtvis inte hela bilden. Jämfört med antalet anmälningar är det mycket få våldtäktsfall som går till åtal och ännu färre som leder till fällande dom. Det är ett problem i sig som bör uppmärksammas.

Men både ledande politiker och brottsforskare är nu eniga om att det är relevant att starta forskning som söker orsaker till överrepresentationen vid sexualbrott.

Uppdrag gransknings reportage Dömda för våldtäkt finns att se på SVT Play. Programmet sändes onsdagen den 22 augusti 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dömda för våldtäkt

Mer i ämnet