Utsatt stadsdel förlorar 36 miljoner kronor när elever byter skola

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

36 miljoner kronor. Så mycket pengar försvinner från Angered när elever väljer friskolor eller skolor i andra stadsdelar och kommuner. Pengarna var tänkta att användas särskilt i Angered. Nu förändrar Göteborgs stad skolpengen för att stoppa pengablödningen.

Omkring 2 400 elever som bor i Angered studerar på friskolor eller i andra stadsdelar och kommuner. Det visar en kartläggning som SVT:s Uppdrag granskning gjort. Det innebär att en av tre Angeredselever i grundskolan väljer bort de egna kommunala skolorna.

De som lämnar är framförallt resursstarka elever, som ofta är mer studiemotiverade, har högre betyg, och har föräldrar med hög utbildningsnivå. Kvar blir eleverna med sämre förutsättningar att lyckas.

Flykten från förortsskolorna

Men flykten från Angeredsskolorna får också ekonomiska konsekvenser.

Tar med skolpengen till stan

I Göteborg har varje elev minst cirka 80 000 kronor om året i elevpeng. Pengen följer med eleven oavsett vilken skola hen går på. Elever som bor i de utsatta stadsdelarna får mer. I Angered handlar det om 15 000 ytterligare – totalt omkring 95 000 kronor per elev och år. På det sättet så ska skolorna där få de extraresurser som krävs för att göra utbildningen mer likvärdig, och jämförbar med andra stadsdelar i kommunen.

Men när många resursstarka elever väljer bort den närmaste skolan så tar de med sig sin höga skolpeng från hemområdet in till stan och till skolan där. I Angered förlorar skolorna under bara ett år 36 miljoner kronor på det här sättet.

Hög skolpeng för elever från utsatta miljöer

Karin Pleijel (MP), ordförande i grundskolenämnden i Göteborg säger att pengarna som på det

Karin Pleijel (MP) Foto: SVT

här sättet strömmar bort från de utsatta skolorna bidrar till skolsegregationen.

– Vår skolpeng, som har gått med de här eleverna från utsatta miljöer, det är en väldigt hög skolpeng. Plockar du elever från utsatta miljöer – med högutbildade föräldrar till exempel – så har du fått väldigt mycket i förhållande till vad en annan skola i stan med högutbildade föräldrar får. Det här är en mekanism som vi nu åtgärdar med en omfördelning av pengar i staden, säger hon.

Skolpengen i Göteborg håller på att förändras för att undvika det här problemet. Pengen kommer att vara mer individuellt anpassad, och bland annat ta hänsyn till socioekonomiska faktorer. Många andra kommuner har förändrat pengen på samma sätt.

Uppdrag gransknings reportage Flykten från förortsskolorna sänds klockan 20 onsdagen den 18 april på SVT1 och SVT Play.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flykten från förortsskolorna

Mer i ämnet