I början av 90-talet steg blodvärdena år för år. VM i Thunder Bay pekas ut som smutsigast någonsin. Foto: svt

Dählie nekar till höga blodvärden

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Professorn och dopningsexperten Bengt Saltin menar att ett mästerskap är smutsigare än alla andra ur dopningssynpunkt – VM i Thunder Bay 1995. Ett VM där superstjärnor som Björn Dählie och Vladimir Smirnov skördade stora framgångar.

Före 1997 fanns det inga gränsvärden för längdåkarna. Blodprover togs men ingen riskerade avstängning. Enligt uppgifter Bengt Saltin presenterat ska alla medaljörer från VM 1995 haft blodvärden över 175. Det är över den gräns som skidförbundet tillämpade under många år.

– De sista tio åren ska man ha dispens över 170 och det är onaturligt att tre medaljörer ligger över 170. Det är onormalt, säger internationella skidförbundets (FIS) egen anti-dopningsexpert, Rasmus Damsgaard.

UG – blodracet

På resultatlistan från Thunder Bay finns namn som Björn Dählie, Vladimir Smirnov och Silvio Fauner.

Mest utmärker sig Vladimir Smirnov, från Kazakstan. Han blev den store VM-kungen med tre guld och en bronsmedalj. Han hade också det absolut högsta blodvärdet av de som testades, 198.

När Uppdrag granskning får tag i honom vill han inte gärna prata om det utan menar att man bör se framåt.

– Det skadar idrotten otroligt mycket, säger Vladimir Smirnov.

Men är det inte bra att sanningen kommer fram?

– Men du måste se framåt, som Val Di Fiemme.

Du vill inte svara om det förgångna?

– Nej, inte så mycket som du. Jag vill fokusera på framtiden, säger Vladimir Smirnov.

Björn Dählie tog medalj i Thunder Bay, men hävdar bestämt att det inte var något konstigt med hans blodvärden.

– Du refererar till tal som är okända för mig och jag vet inte om de är riktiga. Men, jag visste ju vad temat var så jag har kontaktat FIS och jag förstår att FIS antidopningsexpert, Rasmus Damsgaard, säger det motsatta idag. Att det inte varit något onormalt med mina prov eller andra norrmäns prov, säger Björn Dählie.

Vad hade du för blodvärden om du säger att 17,5 och 17 inte stämmer?

– Alltså, det jag har lust att påpeka här är att det har aldrig varit några frågor om mina blodvärden. Jag har aldrig legat i gränslandet. Jag får be dig att ta kontakt med FIS.

Men när Uppdrag granskning kontaktar FIS och anti-dopningsexperten Rasmus Damsgaard har han aldrig sett några blodvärden på Björn Dählie.

– Jag kan säga att jag minns inte det. Han får berätta när han sänt det till mig, men detta kan jag inte bekräfta, säger Rasmus Damsgaard.

Dählie sa att du har sett hans värden från 90-talet. Stämmer det?

– Det som skett före 2001 det har jag inget om. Det har jag inga filer på över huvud taget.

Det betyder att du varken sett Dählies eller andra norrmäns blodvärden på 90-talet?

– Inte som jag minns. Kanske spelar mig minnet ett spratt men det gör mitt minne sällan. Jag har sett data för skidåkare från 2001 och framåt, säger Rasmus Damsgaard.

I ett brev till Uppdrag granskning, från en norsk advokatbyrå, ifrågasätter norska skidförbundet uppgifterna om Dählies och de andra norrmännens blodvärden. 

Den ansvarige läkaren vid VM 95 bekräftar bara att Dählie testats vid ett tillfälle under VM, och att man testade skidåkarnas blod vid totalt fyra tillfällen. Enligt norska skidförbundet finns heller inget stöd för uppgiften om att Dählie haft ett högt värde.

Reporter: Hasse Svens och Magnus Svenungsson

Text: Magnus Johansson

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – blodracet

Mer i ämnet