– Det är någon som har tagit min plats, säger William Högfeldt som fick ett nej från Göteborgs universitet. Foto: SVT

William förlorade sin studieplats på läkarlinjen – till en fuskare

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

19-åriga William Högfeldt sökte till läkarlinjen vid Göteborgs universitet och hamnade till slut på första reservplats. När Uppdrag granskning jämför högskoleprovsfuskare med universitetets elevregister, visar det sig att det finns fuskare som blivit antagna – samtidigt som William blev utan studieplats.

– Det känns väldigt skevt, säger han.

William Högfeldt vill bli läkare och efter att ha läst naturvetenskap på gymnasiet sökte han in till läkarlinjen. När resultatet kom stod det klart att han inte blivit antagen.

– Jag sökte till Göteborgs universitet och hamnade till slut på första reservplats.

Högskoleprovsfusket

Samtidigt som William Högfeldt blev utan studieplats – kom fuskare in på utbildningen. Det visar Uppdrag gransknings kartläggning av ett organiserat högskolepovsfusk, där provskrivare betalat för att få de korrekta svaren upplästa för sig i en liten hörsnäcka.

Idag studerar fuskare på några av Sveriges mest eftertraktade utbildningar.

– Det blir en väldigt konstig känsla. Det är ju någon som har tagit min plats, säger William Högfeldt.

Prorektorn: “Jag beklagar verkligen”

Våren 2018 slog Ekobrottsmyndigheten till mot ett nätverk som sålde högskoleprovsfusk på nätet. Fem män står idag åtalade för att ha organiserat fusket, och 23 personer är åtalade för att ha fuskat på provet.

Men det finns fler som har köpt fusktjänsten, och runt om i landet har fuskare tagit en plats från någon som sökt in med äkta meriter.

– Det är djupt tragiskt att det är så. Jag beklagar verkligen och tycker att det är djupt orättvist att det inte är de som studerar vid vårat universitet idag, säger Clas Hättestrand som är prorektor vid Stockholms universitet.

Enligt Karin Röding, generaldirektör på Universitets- och högskolerådet, UHR, arbetar man för att komma åt problemet:

– Vi jobbar med den här frågan väldigt intensivt. Det är klart att vi vill att William och alla hans kompisar som har kämpat hårt med sina betyg och med högskoleprovet ska konkurrera på lika villkor som alla andra.

Orättvist med köpta platser

William Högfeldt säger att han kommer att söka in till läkarlinjen igen, men att han är frustrerad över att han förlorade sin studieplats till någon som valde att betala.

– Jag har alltid trott att man tävlat och jämförts med jämlikar som kämpat för resultaten. Man blir på något sätt väldigt frustrerad över att man kan köpa sig en plats.

Anders Bohm är sektionschef för antagningen på Göteborgs universitet:

– Det är mycket beklagligt att någon har kommit in på en utbildning genom att köpa sig en plats. Detta är något vi inte vill ska kunna hända.

Han säger att universitetet inte kan göra något åt folk som fuskat till sig ett provresultat.

– Om vi redan har antagit personen måste UHR återkalla provresultatet först för att vi ska i vår tur kunna återkalla vårt antagningsbeslut.

Uppdrag gransknings reportage Högskoleprovsfusket sänds på SVT1 onsdagen den 21 november 2018. Reportaget finns att se på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Högskoleprovsfusket

Mer i ämnet