Polisen gick undercover som fuskare på högskoleprovet – så stoppades nätverket

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Två år efter SVT:s avslöjande om organiserat fusk på högskoleprovet slog polisen till mot ett av nätverken – mitt under ett pågående högskoleprov. För att hitta de misstänkta gick polisen undercover, betalade för fusktjänsten och placerade 89 000 kronor i en övervakad förvaringsbox. Till platsen kom två män för att hämta upp pengarna – en pappa och hans 23-åriga son.

Våren 2018 utgav sig polisens utredare för att vara en stressad provskrivare, som snabbt behövde hjälp med högskoleprovet.

De kontaktade en av fusktjänsterna under pseudonymen “Mr Stressad”:

Högskoleprovsfusket

Hej, jag har lite panik och behöver hjälp inför 14/4. Jag har ej hunnit med att plugga och är nu villig att betala för en snabb och smidig lösning på mitt problem!”

Utredarna spanade på personerna i nätverket, avlyssnade deras telefoner – och slog till mitt under pågående högskoleprov den 14 april 2018.

I en lokal i centrala Norrköping greps tre personer. En 23-årig man, hans pappa, och ytterligare en man. Senare greps även 23-åringens storebror, en 26-årig man som arbetade som provledare på en skola i närheten. Där skulle han övervaka högskoleprovet samma dag.

Fick provsvaren via små hörsnäckor

Avslöjandet av högskoleprovshärvan tog sin början i maj 2016, då SVT kunde avslöja ett organiserat fusk i provsalarna. Med hjälp av små trådlösa hörsnäckor tog fuskare emot de korrekta svaren direkt i örat, och fick resultat som gav dem möjlighet att komma in på Sveriges topputbildningar.

Två månader senare infördes ändringar som gjorde det brottsligt att fuska på högskoleprovet. Och idag kan man få böter eller fängelse om man bryter mot reglerna.

Med hjälp av trådlösa hörsnäckor, som är så små att de måste plockas ut med magnet, kunde fuskarna ta emot provsvaren under pågående högskoleprov. Hörsnäckan kopplades trådlöst till en telefon som gömdes på kroppen, och de som organiserade fusket levererade de korrekta svaren efter att en provledare eller provskrivare fotograferat av frågorna. Foto: SVT

Uppdraget: Ställ hjärnorna bakom till svars

För att komma åt fusket gillrade UHR, Universitets- och högskolerådet, en fälla på ett av proven hösten 2016. Man kastade om i provfrågorna så att svarens ordningsföljd inte skulle vara likadan på alla orter.

Det fångade in några fuskare, men nätverken och försäljarna fanns kvar.

För att komma åt hjärnorna bakom fusket föreslog åklagare Catharina Linné att ärendet skulle hamna hos Ekobrottsmyndigheten, som utreder ekonomisk brottslighet. Hon hade sett SVT:s avslöjande och ville få stopp på fusket.

– Jag vände mig till överåklagaren och tog upp det här till diskussion. Att göra någonting för att stoppa själva verksamheten.

Köpte chokladkaka för 95 000

Utredarna vid Ekobrottsmyndigheten började med att följa upp ett tips från en man som misstänkte att hans sambo var en del av ett av fusknätverk. Kvinnan hade gjort högskoleprovet flera gånger och fått 1,1 som högsta resultat – tills den sjunde gången då hon plötsligt fick 1,9 och kom in på läkarutbildningen.

I tipset framgick också att kvinnan samarbetat med en 26-årig man från Östergötland. Och då utredarna granskade hans aktivitet på nätet, såg de att han och hans 23-åriga bror köpt och sålt varor mellan varandra för sammanlagt 700 000 kronor.

Paketen, som de sålt på Blocket och Tradera, innehöll enligt beskrivningarna silver- och guldtackor. Då postombudet öppnade ett av paketen – som kostat 95 000 kronor – visade det sig vara en 200 grams chokladkaka.

Skickade paket – till personer anmälda till högskoleprovet

Efter att den misstänkta penningtvätten upptäckts, inledde åklagaren en förundersökning mot bröderna. Björn Norgren vid Ekobrottsmyndigheten berättar att man använde kontoutdrag för att kartlägga brödernas aktivitet:

– De hade köpt mobiltelefoner i mycket stor omfattning. Hundra stycken eller därutöver.

En spaningsgrupp höll de misstänkta under uppsikt. När de postade paket antecknade utredarna vilka som var mottagare.

–  Vi jämförde dem med personer som var anmälda till att skriva högskoleprovet under vårterminen 2018 och det stämde väldigt väl överens.

Pappan: Jag ville ställa upp för mitt barn

Polisen gick nu undercover och kontaktade fusknätverket för att köpa deras tjänst. 

De placerade 89 000 kronor i en förvaringsbox vid Stockholms centralstation och övervakade den. Till platsen kom 23-åringen tillsammans med sin pappa – för att hämta upp pengarna.

Utredarna avlyssnade de misstänktas telefoner och beslutade sig för att försöka ta männen på bar gärning under själva provdagen i april 2018.  Då fusket var i full gång slog poliser till mot en lokal i Norrköping som fungerade som sambandscentral. Där hittade de mobiltelefoner, en dator och en ljudanläggning.

I en lokal i Norrköping hittades mobiltelefoner som var uppkopplade till flera personer genom gruppsamtal. Här levererades provsvaren till fuskarna, mitt under pågående högskoleprov. Foto: Ekobrottsmyndigheten

Pappan, som greps inne i lokalen, hade på sig en mobiltelefon med mängder av bilder på högskoleprovet. Bilderna hade läckts till honom från hans son, som vid tillfället var provledare på en skola intill.

Pappan har nu åtalats för medhjälp till osann försäkran och säger i förhör att han ville ställa upp för sitt barn – som han upptäckt sålde fusk på nätet.

– Jag kände att han var riktigt pressad så jag tänkte att jag ställer upp, han är mitt barn. Jag kan säga att det var ingen trevlig upplevelse och det är inget jag hade gjort om.

23 personer åtalas för att ha fuskat

Rättegången, som startade den 8 november i år, är ännu inte avslutad. Förutom personerna i nätverket, åtalas 23 personer för att ha försökt fuska på högskoleprovet.

Enligt Karin Röding, generaldirektör på Universitets- och högskolerådet, är det svårt att svara på hur omfattande fusket är. Rättegången gäller ett av nätverken, men det finns fler.

– Vi hoppas att den här rättegången ska ge vid handen att fler ska bli av med sina utbildningsplatser och att det också ska verka avskräckande. Sex personer har redan fått lämna sina prestigeutbildningar.

Kan ni garantera att alla fuskare stoppas?

– Nej, det kan vi inte göra. Vi har inte rätt att kroppsvisitera personer som genomför provet. Regeringen har tillsatt en utredning för att se om det ska kunna vara möjligt, så det finns en väg framåt för att ytterligare komma åt fuskandet.

Uppdrag gransknings reportage Högskoleprovsfusket sänds på SVT1 onsdagen den 21 november 2018. Reportaget finns att se på SVT Play.

Förtydligande:

Utredningen mot ligan som misstänks ha fuskat med Högskoleprovet leddes av Ekobrottsmyndigheten. I utredningen och operationen deltog även Polismyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Högskoleprovsfusket

Mer i ämnet