Musik, folk och ljud- och ljusanläggningar lockar dansanta ungdomar till skogs. Foto: AP Photo/Luca Bruno

Han arrangerar illegala rejvfester: ”Jag är stolt över det vi gör”

Uppdaterad
Publicerad

Rejvkulturen är starkare än på länge i Sverige, säger flera arrangörer som SVT varit i kontakt med. I Stockholm, Göteborg och Malmö hålls alltfler olagliga fester.

– De senaste åren har det hänt jättemycket, säger en av arrangörerna.

Det handlar om en kulturyttring i gör det själv-anda där man skapar något tillsammans med andra – för likasinnade – kärleken till den elektroniska dansmusiken är drivkraften. Att tjäna pengar är inte det som lockar. Inträdet betalas frivilligt, öl säljer man för att täcka utgifterna, eller för att finansiera nästa rejv.

– Jag tänker på det här varje dag. Jag letar DJ:s, planerar, försöker hitta ny musik. Det är hela mitt liv, säger en av arrangörerna som vi har pratat med. Han vill vara anonym för att slippa trubbel med polisen.

”Svårt att få till lagligt”

Han säger vidare att det inte är möjligt att skapa den typen fester som de och massan vill ha – och samtidigt få grönt ljus från polisens tillståndsenhet. För att lagligt få arrangera den här typen av fester, som ibland kan ha över tusen deltagare, krävs det att man får ok från polisen och markägaren om att hålla en offentlig tillställning. En i det närmaste omöjlig uppgift, enligt honom. Då gör man det hellre helt och hållet utanför lagen.

– Det är jättesvårt att få till lagligt. Alla vaktkostnader och tillstånd... det går inte ihop. Ett alternativ är att boka in sig på en klubb och ha fest där, men då faller det istället på att det är svårt att få till budgetmässigt.

Den här typen av evenamang tilltalar många unga och han berättar om fester ute i det fria där det varit över tvåtusen deltagare, “som går helt under radarn”.

”Stolt över det vi gör”

– Jag gör det här för att tillföra något till kulturutbudet i stan. Jag är stolt över det vi gör och känner verkligen att vi tillför något som är helt frånskilt från den kommersiella scenen.

Men polisen är inte lika förtjust. De får in klagomål från närboende som störs och vittnar om att det förekommer droger i stor omfattning.

– Jag är intresserad av musiken, det är mitt liv. Jag kan inte ta ansvar för att det finns droger i samhället. Droger är ett samhällsproblem, det är inte festens fel, säger han.

– Vi uppmanar verkligen inte folk att ta droger. Men det här är en ungdomskultur och det är inte konstigt att folk testar droger när de är unga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.