Peter Wolodarski är chef för ledarredaktionen på Dagens Nyheter, Sveriges största borgerliga morgontidning, och mycket kritisk till krishanteringen i Europa.
-Det är som att ordinera svält till en patient som redan är utsvulten.
-Att sätta in åtstramningar när man redan befinner sig i en ekonomisk depression, det förvärrar bara läget, säger Wolodarski som skrivit ett stort antal artiklar om den ekonomiska krisen i Europa.
-De skulder som man ville få ner, de bara ökari.
Motsättningarna ökar
Han liknar läget vid hur det var på 1930-talet då åtstramningspolitiken ökade motsättningarna mellan länderna, vilket till slut ledde till krig.
Enligt Peter Wolodarski anser de flesta ekonomer att det inte är tuffa sparpaket som ska få Europa på fötter. Det är bättre att spara lite och satsa sig ur krisen istället.
-Jag tycker att Anders Borg har eldat på åtstramningspolitiken i Europa, en politik som visat sig leda till katastrof. För mig handlar det om att dra lärdom av Europas historia.
Wolodarski påpekar att extrema partier får stöd i allt fler länder. Trots detta försvarar Borg den tyska linjen som bland annat går ut på hårda krav på besparingar i krisekonomierna.
Ordning och reda
-Jag tror att makroekonomen Anders Borg förstår att alla inte kan spara samtidigt. Men politikern Borg är väldigt mån om att vårda bilden av att regeringen är ansvarstagande.
-Det hänger ihop med den traditionella bilden. Han bygger trovärdighet genom att hela tiden tala om ordning och reda.
-Det är som om han bedriver inrikespolitik när han talar om eurokrisen, säger Peter Wolodarski.
Se Anders Borgs svar på Wolodarskis kritik genom att klicka på bilden i högerspalten!
Agenda kan ses i efterhand på SVT Play eller på Agendas webbsida.
Wolodarski om krispolitiken
”Ingen borde vara förvånad. När praktiskt taget alla EU-länder drar åt svångremmen samtidigt, och den privata sektorn parallellt betalar av sina skulder efter bubbelåren, då minskar konsumtion, investeringar och därmed också BNP-tillväxt.”
(Dagens Nyheter 25 november 2012)