Ställ dina frågor till SVT:s säkerhetsreporter

Uppdaterad
Publicerad

Är Norden säkert efter Rysslands invasion av Ukraina – och vad ska svaret till Ryssland och Putin vara? Vad kan få ett slut på kriget och vilken roll ska USA spela för vår säkerhet? Ställ dina frågor om hybridhoten och säkerhetspolitik till SVT:s reporter John Granlund.

Chatta om hybridhotet – med SVT:s säkerhetsreporter

Då får vi ta och avsluta chatten för i kväll, det har kommit väldigt många frågor, vi säger stort tack till alla som bidragit!

Jörgen • Varför tar inte FN ett större ansvar och intar rollen som medlare?

Det har att göra med att Ryssland sitter med i FN:s säkerhetstråd och har veto-rätt gällande alla förslag. När det gäller Ukraina så kommer det vara någon annan aktör som medlar när det blir aktuellt, exempelvis Turkiet, som medlade en deal om sjötransporter av spannmål över Svarta havet från Ukraina.

Mik • Intressant att höra alla nordiska röster. Mer sånt!

Peter • Kommer USA ens ha möjlighet att via fartyg sända stora militära styrkor och materiel till Europas försvar?

Ja det är nog planen i alla fall, den så kallade transatlantiska länken är avgörande för att nordamerikanska trupper ska kunna undsätta exempelvis länderna i Baltikum om Ryssland skulle anfalla i framtiden. Det är väl känt att amerikanska fartyg skulle gå till hamnar som Trondheim i Norge i så fall och då kommer en viktig uppgift för svenskt försvar vara att se till att dessa trupper säkert kan transportera sig tvärs genom Sverige österut genom så kallat värdlandsstöd.

Richard Olsson • Är det inte dags för att man börjar tänka mer analogt än digitalt? Karta och kompass i bilen. Vanlig radio hemma. Välja sina nyhetskanaler med omsorg etc? Det finns mycket att göra själv för att förhindra desinformation och utsattheten i det.

Det är nog inte dumt att ha analoga alternativ till hands, det kan ju bli strömavbrott av mer fredliga skäl också!

P • Kan Ryssland utnyttja svenska gäng?

Det här är ju något säkerhetstjänsterna i Norden pratat allt mer om på senare tid, så kallade proxys. Tidigare i våras gick Säpo ut och satt Iran använder gäng för att utföra dåd i Sverige, i Norge har Säpos motsvarighet PST för inte så länge sedan gått ut med att Ryssland utnyttjar kriminella gäng för att utföra olika typer av gärningar. Så svaret är väl tyvärr ja.

Filip • Görs det något från Svenskt håll för att motverka den ryska påverkan vi kan se i sociala medier där bot:ar/troll konstant sprider falsk information?

Ja, den rollen faller på Myndigheten för psykologiskt försvar, som har till uppgift att motverka desinformation, påverkansoperationer och propaganda som kommer från främmande makt och är riktad mot Sverige. Allra viktigast är nog att var och en funderar på de här sakerna när man rör sig på nätet.

Jan • Kan man upprätta ett digitalt hemvärn? Som kan hjälpa till med drönare och andra ting?

Spännande idé, kör! Sen kan man alltid ansöka om att gå gå med i hemvärnet också. När det gäller just drönare så har ett drönarprogram rullats ut nyligen i hemvärnet och soldaterna där lärs just nu upp i hur de kan användas.

Erik L • Hur är det med Sveriges skyddsrumskapacitet? Eller är denna typ av skydd överspelad..

Den kapaciteten är mycket mindre i dag än vad många föreställer sig. Mängder av skyddsrum förstördes under början av 2000-talet då politikerna hoppades på evig fred och det är först nyligen som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap fått resurser att se över befolkningsskyddet. Att bygga upp det här kommer att ta lång tid och kosta mycket pengar.

Chans för krig? • Hur stor risk är det i dagsläget för ett krig mellan Sverige och Ryssland?

Enligt Försvarsmakten finns det i dag inget direkt militärt hot mot Sverige. På längre sikt kan hotnivån ändras, och om det blir krig i närområdet, till exempel i Baltikum så kommer Sverige enligt försvarets bedömningar att med säkerhet dras in i kriget.
För närvarande gör försvaret bedömningen att Ryssland är upptaget i Ukraina men om det på ett eller annat sätt blir ett slut på kriget i Ukraina småningom finns en oro för att Ryssland kommer att bygga upp sin militärmakt och använda den mot andra europeiska länder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet