• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Anna Kingberg Batra, Jimmie Åkesson och Magdalena Andersson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kinberg Batras jobb, Åkessons bröllop och S-lotterna – vilken skandal är värst? Här listar politikexperterna de senaste veckornas politikskandaler i SVT:s Politikbyrån. Foto: Johan Nilsson/TT Linus Sundahl-Djerf/SVD/TT

”Skandalerna duggar tätt – kan bli högt tonläge i partiledardebatten”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Skandalerna i svensk inrikespolitik har duggat tätt efter sommaren. Sällan har en partiledardebatt hållits i en tid med så många politiska skandaler samtidigt. Det kommer att påverka kvällens partiledardebatt i SVT.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

En huvudfråga i kvällens debatt i Agenda är den ekonomiska politiken. Oppositionen är kritisk till regeringens förslag om sänkta skatter för höginkomsttagare, medan regeringspartierna anklagar oppositionen för splittring och för att planera stora skattehöjningar.

Även frågor som rör kärnkraft, kriget i Mellanöstern och gängkriminalitet har en betydande inrikespolitisk sprängkraft.

Agenda

Men sällan har en partiledardebatt hållits i en tid då så många politiska skandaler varit aktuella.

Det kommer att prägla delar av kvällens debatt. Det bäddar också för ett högt tonläge och hårda meningsutbyten.

Lotterna känslig fråga för S

Flera av partierna är just nu trängda av skandaler. För Socialdemokraterna är det de egna lotterna, som sålts med tvivelaktiga metoder till gamla och förvirrade. Det här är en känslig fråga för partiet, och något de politiska motståndarna kommer att utnyttja för att komma åt Magdalena Andersson.

Det enda S-ledaren möjligen kan trösta sig med är att SD-ledaren Jimmie Åkesson tvingas vara mer försiktig i sina angrepp än vad som varit fallet innan hans egen bröllopsskandal briserade.

Avslöjandena att en gängkriminell deltog i Åkessons bröllopsfest har fått stor medial uppmärksamhet och innebär att Åkesson i alla fall inte lär anklaga Andersson för att gängkriminella har sålt S-lotter. Det riskerar han i så fall att omgående få i retur.

Jimmie Åkesson kommer att tvingas försvara sig mot anklagelser om umgänge med gängkriminella och hur detta går ihop med SD:s rättspolitik.

Svettigt för Dadgostar

Statsminister Ulf Kristersson har sin egen skandal med Anna Kinberg Batra, som nyligen avskedades som landshövding efter JO-anklagelser om brott mot grundlagen.

Kristerssons läge är dock något bättre i och med att regeringen omedelbart efter JO-kritiken sparkade Anna Kinberg Batra. Men att hon får behålla hela lönen i fem år rör upp känslor bland väljarna och är därför en känslig fråga för statsministern.

Även Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar kommer att få det svettigt. Flera vänsterpartister har anklagats för antisemitism på sociala medier och kritiken mot Vänsterpartiet har varit hård. Det kommer att lyftas av de politiska motståndarna i kvällens debatt, där frågan om antisemitism och islamofobi, och ökad polarisering i kölvattnet av kriget i Mellanöstern är ett av de ämnen som avhandlas.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Agenda

Mer i ämnet