Så har avhoppen från lärarutbildningarna sett ut ht 2010, vilket var sista gången den förra lärarutbildningen startade, ht 2011, det vill säga första årskullen i nya lärarutbildningen, samt ht 2012, när den funnits i ett år. Avhoppen gäller första terminen och inkluderar även studieuppehåll. Uppgifterna från ht 2010 och ht 2011 är hämtade från Lärarnas tidnings undersökning publicerad i mars 2012. Uppgifterna från ht 2012 kommer från SVT:s undersökning i september-oktober 2013.

Här har flest hoppat av

Uppdaterad
Publicerad

Olika lärosäten har lyckats olika bra med att behålla lärarstudenterna. Allra flest avhopp var det på Högskolan i Jönköping.

Höstterminen 2012 hoppade ungefär var fjärde lärarstudent på första terminen av utbildningen av på Högskolan i Jönköping, Mittuniversitetet och Lunds universitet.

Andra lärosäten hade betydligt mindre andel avhopp. På till exempel Göteborgs universitet och Högskolan i Halmstad var det ungefär var tionde student som valde att avsluta sina studier. Du kan själv utforska hur andelen avhopp utvecklats över tid på de olika lärosätena i SVT Pejls interaktiva grafik.

Fokus skola – #dinröst

Här är andelen avhoppare på lärarutbildningarna per lärosäte höstterminen 2012:

25,6% Högskolan i Jönköping

24,4% Mittuniversitetet

24,0% Lunds universitet

23,6% Högskolan Kristianstad

23,2% Högskolan Dalarna

20,1% Umeå universitet

19,9% Karlstads universitet

19,6% Luleå tekniska universitet

18,8% Mälardalens högskola

18,1% Uppsala universitet

17,7% Södertörns högskola

14,5% Högskolan Väst

14,1% Högskolan i Gävle

13,8% Gymnastik- och idrottshögskolan

13,3% Stockholms universitet

12,9% Högskolan i Borås

12,8% Linnéuniversitetet

12,7% Örebro universitet

12,2% Linköpings universitet

11,4% Malmö högskola

11,2% Göteborgs universitet

10,8% Högskolan i Skövde

10,4% Högskolan i Halmstad

0,0% Kungl. Musikhögskolan i Stockholm

Avhopp definieras som att studenten var registrerad för första terminen av lärarutbildningen höstterminen 2012 men inte registrerad för andra terminen vårterminen 2013. I andelen avhopp kan även studieuppehåll ingå.

Vissa lärosäten har ett fåtal lärarstudenter, och där kan enskilda avhopp slå hårdare. I den interaktiva grafiken framgår hur många lärarstudenter som antogs vid varje lärosäte höstterminen 2012.

Så gjorde vi undersökningen

SVT kontaktade samtliga lärosäten som anordnar lärarutbildningar och begärde ut uppgifter om antalet registrerade lärarstudenter ht 2012 och antalet av dem som ej fortsatt sina studier vt 2013, samt i vilken urvalsgrupp dessa kommit in på utbildningen och vilken poäng de haft i den gruppen. Vi fick också uppgifter om avhopparnas kön, ålder och vald inriktning på lärarprogrammet.

Samtliga lärosäten kom in med de begärda uppgifterna.

Sedan begärde vi ut uppgifter från Universitets- och högskolerådet om samtliga antagna lärarstudenter ht2012, bland annat vad gäller fördelning av resultaten på högskoleprovet samt betyg.

Vi jämförde fördelningen bland avhopparna med fördelningen för samtliga. Vi jämförde även köns- och åldersfördelning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus skola – #dinröst

Mer i ämnet