• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Skyltar varnar för att vårdavdelningen är en högisoleringsenhet. Foto: SVT

Hit kommer ebolapatienterna

Uppdaterad
Publicerad

Det ser ut som en vanlig vårdavdelning. Men skenet bedrar. I Linköping kan en patient isoleras fullständigt från omgivningen.

Om Sverige skulle få ett fall av ebola så kommer den personen att snabbt förflyttas till Linköping. Där finns nämligen Sveriges enda högisoleringsenhet för extremt smittsamma sjukdomar.

– Vi tränar hela tiden för att kunna hantera en situation med en patient som bär på en sådan smitta, säger Boo Jarhall, sjuksköterska med specialisering på den här typen av infektionssjukdomar.

Ebolautbrott

Går larmet om att någon verkligen bär på ebolaviruset i Sverige så skickas en specialutrustad ambulans för att hämta patienten där den befinner sig.

Luftslussar gör skillnad

Till skillnad från vanliga ambulanser är denna utrustad med särskild ventilation och det finns en flyttbar luftsluss som monteras fast på ambulansens utsida där vårdpersonal som ska arbeta med den sjuke kan saneras och klä om till skyddsutrustning.

– Den här ambulansen kan vi köra eller flyga vart som helst med hjälp av militärens Herkulesplan, säger ambulanssjukvårdaren Hans-Göran Magnusson.

När en smittad person väl kommer fram till infektionskliniken i Linköping tas den in via en separat ingång, även här med luftsluss, och placeras sedan i ett vårdrum som nästan ser ut som vilket vårdrum som helst.

Heltäckande overaller

Men tydliga skyltar varnar för att det här är en högisoleringsenhet, och förutom ett separat ventilationssystem finns slussar kopplade till rummet där bara särskilt utrustad och utbildad personal får passera.

– Vi som hanterar en smittad patient har alltid full skyddsutrustning, med heltäckande overaller och skyddsmasker som är försedda med en separat fläkt som gör att luften du andas inne i masken är helt ren, säger sjuksköterskan Boo Jarhall.

– Vi är alltid två som är inne hos en patient, dygnet om. Inget som varit inne i det här rummet kommer in i sjukhuset igen utan allt avfall och allt material tas ut direkt härifrån och slängs eller saneras. Mycket slängs, troligen även datorer och apparater om vi haft ett fall av ebola.

Akut läge blev starten

Att Linköping blev platsen för Sveriges enda högisoleringsenhet beror på en händelse för 24 år sedan. Då kom en patient med feber och influensaliknande symptom in till infektionskliniken i Linköping. Ganska snabbt insåg man att mannen sannolikt bar på ett virus som kunde vara extremt smittsamt. Då fanns inga skyddskläder och inga rutiner för den här typen av patienter.

– Trots att ingen av sjukvårdspersonalen blev smittad vid det här tillfället så insåg man här att vi behövde ha beredskap för den här typen av patienter. 1995 blev den här avdelningen klar och sedan dess har vi kunnat ta emot patienter med extremt smittsamma sjukdomar, säger Boo Jarhall.

Finns ingen medicin

Den smittade mannen hade drabbats av en blödarfeber, troligen inte ebola men ett virus som är nära besläktat med det. Patienten överlevde efter mycket lång intensivvård.

Men inte heller här i Linköping finns någon bot i egentlig mening. Dödligheten bland ebolapatienter är mellan 60 och 90 procent.

– Det vi kan göra här är understödjande vård. Vi ger smärtlindring, vätska, vi sätter in respirator om det behövs. Vi ger naturligtvis den bästa intensivvården man kan få, men någon medicin finns inte mot ebola idag, säger Boo Jarhall.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ebolautbrott

Mer i ämnet