I november 2019 landade Hamid Noury på Arlanda. Den då 58-årige iraniern hade rest från Teheran för att hälsa på släktingar, men på flygplatsen greps han av polis.
Att han kunde åtalas för folkrättsbrott begångna i Iran för över 30 år sedan beror på att Sverige tillämpar principen om universell jurisdiktion. Den möjliggör åtal för krigsförbrytelser, folkmord och brott mot mänskligheten oavsett var eller av vem de är begångna.
Noury dömdes i tingsrätten mot sitt nekande för grovt folkrättsbrott och mord i samband med massavrättningar av politiska fångar i Iran 1988.
Domen har överklagats av både försvaret, som vill få Noury frikänd, och åklagarsidan, som vill att han döms på flera punkter.
Sommaren 1988
När rättegången på onsdagen inleddes i Attunda tingsrätt, dit den flyttats från Svea hovrätt, fick Noury till slut visas ut ur salen sedan han vägrat sluta prata.
Efter att ha kysst koranen och lagt huvudet mot boken började han gestikulera och krävde att få ordet.
– Jag har utsatts för tortyrliknande behandling, sade Noury och pekade på att han inte fått glasögon med rätt styrka och inte får ha kontakt med sin familj.
Han deklarerade vidare att han vägrar delta i det han kallar en ”skenrättegång” om rätten inte lovade att tillgodose hans krav.
Enligt åtalet har Hamid Noury, som åklagarbiträde vid Gohardashtfängelset, medverkat till att hundratals människor torterats och avrättats sommaren 1988 i samband med att landets religiösa ledare, Ayatolla Khomeini, gav order om att anhängare till Folkets Mujahedin skulle avrättas.
Dussintals tidigare fångar identifierar Noury som delaktig i massavrättningar i fängelset under juli och augusti 1988. Rättegången i Stockholm samlar drygt 70 målsäganden och vittnen från hela världen. Många berättar att de känner igen Noury på hur han talar, andra minns hans ansikte.
Skickar signal till makthavarna i Iran
Fallet har fått stor uppmärksamhet världen över eftersom det är första gången massavrättningarna i Iran 1988 prövas juridiskt.
– Rättegången har skickat en tydlig signal till de som sitter vid makten i Iran idag att om man begår brott mot mänskligheten så kommer man fångas en dag. Det är inte en fråga om det kommer ske utan när, säger BBC:s korrespondent Jiyar Gol.
Se hela sändningen om rättegångsstarten på SVT Play.