Sedan i februari i fjol går det att se hela SVT:s utbud på nätet och därför anser Radiotjänst att datorer och surfplattor ska ses som tv-mottagare. Men det gör inte Högsta förvaltningsdomstolen (HFD), även om flera domstolar tidigare gjort det.
Inget stöd i lagen
En dator, surfplatta eller mobil med internetuppkoppling kan inte anses vara en tv-mottagare, eftersom det inte finns stöd i lagen för det, anser HFD. I juridisk mening är en tv-mottagare avsedd att ta emot utsändning av tv-program och innehavet av datorn leder därmed inte till att tv-avgift ska betalas.
– Jag är förvånad, domen var inte vad vi väntat oss, säger Radiotjänst vd, Carl-Gustav Johansson.
Det mål som tagits upp i högsta instans handlar om Nicklas Nygren i Lund som blev tvingad att betala tv-avgift för sin dator. Både förvaltningsrätten och kammarrätten har tidigare ansett att han måste betala tv-avgift.
100.000 nya betalare
Förra året fick Radiotjänst 100.000 nya betalare, till största del på grund av den mediala uppmärksamheten som domarna fick. Det är det högsta antalet hittills för ett enskilt år och 90.000 fler än genomsnittet varit de senaste 15 åren.
Radiotjänst skriver i ett pressmeddelande att den kommer att återgå till den tidigare tillämpningen, som innebär att ingen blir skyldig att betala tv-avgift för en dator, surfplatta eller mobil med internetuppkoppling. Men tidigare ”korrekt påförda” avgifter kommer inte att återbetalas, skrev Radiotjänst tidigare på sin hemsida. Ett besked om hur Radiotjänst kommer att gå till väga kommer på onsdag.
– Det pågår en diskussion och på onsdag kommer vi att ha fattat ett beslut. I Högsta förvaltningsdomstolens dom står det att Nicklas Nygren får tillbaka avgiften han har betalat, men det står ingenting om alla de som redan betalat. Vi räknar med att den nya praxisen gäller i framtiden, säger Carl-Gustav Johansson.
Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth vill inte kommentera beslutet.
Hit vänder du dig för frågor
Radiotjänsts kundservice har förlängt sin öppettid till klockan 21.00 på vardagar från och med måndag, den 16 juni. Telefonnumret är 0771-91 00 04. Det finns också ett kontaktformulär, där man kan skicka in sina frågor.