I tre år har det varit olagligt att utsätta barn för att bevittna brott.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lagen trädde i kraft 1 juli 2021. Rebecca Lagh, brottsoffer- och barnrättsadvokat, var involverad när den skapades. Foto: SVT

1-åriga Stina ett av flera barn som syns med nya lagen

Uppdaterad
Publicerad

I tre år har det varit olagligt att utsätta barn för att bevittna brott mot anhöriga. Och lagen har gett resultat: 30 000 anmälningar och 185 fängelsestraff.

När Stina var ett år hörde hon hur hennes föräldrar bråkade i rummet intill. Under bråket skallade pappan hennes mamma, och han tog ett tag om mammans hals.

Berättelsen om Stina är hämtad från en av de domar som är resultatet av den nya lagen barnfridsbrott, vilket är när ett barn hör eller ser en närstående utsättas för ett våldsbrott.

72 fängelsedomar

Lagen har funnits sedan den 1 juli 2021. Och under de tre åren har cirka 30 000 anmälningar gjorts, enligt Brottsförebyggande rådet, BRÅ. I sin tur säger Åklagarmyndigheten att det totalt väckts 4 482 åtal sedan lagen trädde i kraft.

Under förra året föll 324 domslut med barnfridsbrott som huvudbrott, av dem ledde 72 till fängelse. Det är något fler domar och något färre fängelsestraff än året innan.

Har synliggjort barnen

– Det är fler anmälda brott på de här åren än vad den statliga utredningen beräknade, säger Rebecca Lagh, brottsoffer- och barnrättsadvokat, som var involverad när lagen skapades.

Rebecca Lagh menar att trots att mörkertalen är stora, har lagen haft en positiv effekt.

– Innan sågs inte barnen, men nu gör de det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.