– Ett problem att vi inte kan gå in med en tidig insats, säger handläggaren Sara Rastbäck och får medhåll från överdirektör Maria Mindhammar. Foto: SVT

Arbetsförmedlingen skär ner: 10 000 arbetslösa drabbas

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 10 000 färre arbetssökande jämfört med i fjol kommer att få hjälp med insatser som praktikplats. Det kan SVT avslöja. Arbetsförmedlingens pengar räcker inte och nu drar man åt svångremmen.

Men det finns ett stort glapp mellan de arbetslösas förväntningar och vad myndigheten kan leverera.

Är du arbetslös och har svårt att hitta jobb? Då kan en titt på Arbetsförmedlingen hemsida vara hoppingivande.

Men tillhör du inte en prioriterad grupp, exempelvis ung under 25 år eller långtidsarbetslös, så är dina utsikter att till exempel få en praktikplats i själva verket minimala.

– Vi kan inte satsa de medel vi skulle vilja göra på att köpa tjänster externt och på att ge aktivitetsstöd, till exempel praktik på arbetsplatser, så det är där vi måste dra ner, säger Maria Mindhammar, överdirektör på Arbetsförmedlingen.

– Det handlar om ungefär 10 000 arbetslösa som vi måste vara mycket restriktiva kring vad vi kan köpa för insatser till dem.

”Måste tänka nytt”

I ett dokument från Arbetsförmedlingen till regeringen som SVT har tagit del av så skriver myndigheten att man måste kunna hålla sig till tilldelade anslag.

De kommer behöva begränsa antalet beslut om aktivitetsstöd och köpta tjänster för personer som ännu inte är långtidsarbetslösa.

– Men det är inte så att de står utan insatser för vi har ju jätteduktiga arbetsförmedlare som kommer att stötta de här arbetslösa och det är också så att regeringen har satsat på extra platser på vuxenutbildning och där kommer många att få plats också. Vi måste tänka lite nytt, säger Maria Mindhammar.

Svårt att leva upp till förväntningarna

Uppemot 10 000 färre som får hjälp med bland annat aktivitetsstöd jämfört med förra året orsakar en hel del besvikelse för hjälpsökande på arbetsförmedlingar runtom i landet. För myndigheten har inte informerat, varken de arbetslösa eller allmänheten, om att svångremmen har dragits åt och vilka som drabbas.

På hemsidan ser det ut precis som vanligt. Men Maria Mindhammar tycker inte att det är självklart att den informationen ska finnas på Arbetsförmedlingens hemsida.

– Det har alltid varit så att även om det står att man eventuellt kan få praktik så kan inte alla få det så det är ingen ny information. Det är ingen desinformation på det sättet men vi kan absolut bli tydligare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.