Handläggare på Arbetsförmedlingen tvingas neka allt fler arbetslösa hjälp med till exempel praktikplatser. Foto: Henrik Montgomery, TT

Handläggare: ”Vi kan inte leva upp till förväntningarna”

Uppdaterad
Publicerad

Sara Rastbäck på Arbetsförmedlingen i Huddinge är oroad över att människor som skulle kunna få hjälp nu riskerar att bli långtidsarbetslösa. Hon och hennes kollegor tvingas neka allt fler arbetslösa hjälp med till exempel praktikplatser.

– Man har byggt upp en förväntning hos arbetssökande som vi inte kan leva upp till som myndighet, säger Sara Rastbäck.

Uppemot 10 000 färre som får hjälp jämfört med förra året orsakar en hel del besvikelse för hjälpsökande arbetslösa på arbetsförmedlingar runtom i landet. För myndigheten har inte informerat, varken de arbetslösa eller allmänheten, om att svångremmen har dragits åt och vilka som drabbas.

På hemsidan ser det ut precis som vanligt. Det blir handläggaren Sara Rastbäck och hennes kollegors otacksamma uppgift att berätta för de arbetslösa hur det egentligen ligger till.

– Vi möter varje dag personer som har sett på hemsidan innan de kommer att ”det här och det här och det här kan du få”. Men i första läget är det ju väldigt få som bedöms som prioriterade, vi får sitta och säga ”nej, det kan du inte” och ta reaktionen många gånger om dagen. Självklart att det sliter på människor, säger Sara Rastbäck.

Få tidiga insatser

Men det som bekymrar de hängivna arbetsförmedlarna mest är inte de arbetslösas reaktioner, det är snarare konsekvensen för de tusentals som inte kommer att få tidiga insatser för att komma ut i arbete.

– Ett stort problem som jag ser det är att vi inte kan gå in med vår professionella bedömning och göra en tidig insats, där det kommer att behöva gå åt aktivitetsstöd, för att en person ska slippa bli långtidsarbetslös. Då kommer vi inte heller att komma åt problemet med långtidsarbetslösheten, säger Sara Rastbäck.

Arbetsförmedlingens överdirektör håller med om att tidiga insatser är bra. Men anslagen från regeringen räcker inte och då behöver pengarna gå till de grupper som står längst ifrån arbetsmarknaden.

– Vi måste förhålla oss till att regeringen gör den här prioriteringen. Och då måste vi arbeta efter de förutsättningarna, säger Maria Hillborg, överdirektör på Arbetsförmedlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.