Interna dokument visar: Migrationsverket överrumplades av flyktingvågen

Uppdaterad
Publicerad

Över 12 500 ukrainska medborgare har nu ansökt om skydd i Sverige sedan krigets start och tusentals anländer varje dag, främst till Nynäshamn och Karlskrona.

Det framgår av Migrationsverkets interna lägesbilder som SVT tagit del av – som också visar hur myndigheten togs på sängen av utvecklingen.

Migrationsverket befinner sig i ett ”extraordinärt läge”. Köerna ringlar sig långa vid myndighetens mottagningscenter och fackliga representanter beskriver situationen som kaosartad.

Förändrades drastiskt

Nu visar interna rapporter hur myndigheten överrumplades av krigets utveckling. Ett beslut om så kallad ”särskild händelse” upprättades 22 februari men det dröjde till den 8 mars, 12 dagar efter Rysslands invasion, innan Migrationsverket gick upp i högsta beredskapsläge.

SVT Nyheter granskar

Under krigets första fem dagar framgår att myndigheten inte observerade någon påverkan på verksamheten men att man flaggade för ett sämre läge framöver. På några dagar förändrades bedömningen drastiskt – från ”viss påverkan” till ”extraordinärt läge”.

Migrationsverkets pressavdelning skriver i en kommentar att det i början inte kom så många sökande till Sverige, och att det var svårt att överskåda situationen. ”Det finns stora grupper av ukrainsk diaspora i länder som Tyskland, Polen, Spanien och Italien och det verkade mest troligt att det var till dessa länder de flesta ukrainare skulle komma att söka sig. Läget förändrades sedan väldigt snabbt och vi anpassade oss därefter.”

Stort mörkertal

Rapporterna visar också hur inflödet av ukrainska flyktingar ökar dagligen. Till och med onsdag hade 12 587 ukrainska medborgare ansökt om skydd och under måndagen och tisdagen låg siffran på runt 1 700 per dag – de högsta noteringarna hittills.

Antalet som i själva verket anländer till svenska hamnar och flygplatser bedöms dessutom vara betydligt fler än så. 4 000 om dagen, var Migrationsverkets beräkning i förra veckan.

Den vanligaste flyktvägen är från Gdansk och Gdynia till Nynäshamn och Karlskrona, men även till hamnarna i Trelleborg och Ystad, via flyg och över Öresundsbron.

Antal registrerade flyktingar ökade kraftigt efter söndagen, visar Migrationsverkets interna rapport. Foto: Migrationsverket

”Stort intresse”

Tre fjärdedelar av de ukrainska medborgare som registrerade sig under tisdagen hade ordnat boende på egen hand. Ändå beräknar Migrationsverket en ”hög belastning” på nya boenden.

Sedan den 1 mars har Migrationsverket anskaffat drygt 4 700 platser varav drygt 1 300 är akuta så kallade evakueringsplatser, koncentrerade till Malmö- och Göteborgsområdet. Foto: Migrationsverket

Upphandlingar pågår men än så länge har bara ett kontrakt tecknats. Samtidigt inkommer ständigt intresseanmälningar från nya aktörer. Enligt handlingar som SVT tagit del av har verket kontaktats av bolag som erbjuder bostäder i bland annat Skåne, Västernorrland och Stockholm.

– Vi omhändertar anbuden så fort vi kan men alla anläggningar måste genomgå en fysisk besiktning. Det innebär att vi inte kan få in ett anbud ena dagen, för att skriva kontrakt nästa dag. Intresset är stort – vilket är hoppingivande, säger Charlotte Lilliestierna Ehrén, upphandlingsjuridisk expert på Migrationsverket.

Vet du mer? Tipsa SVT:s granskande reportrar.

MILJONER PÅ FLYKT

Över 3 miljoner människor har flytt Ukraina sedan krigets början, enligt FN:s migrationsorganisation IOM. Av dessa har 150 000 personer medborgarskap i ett annat land.

Enligt FN-organet Unicef har totalt 1 460 000 barn försatts på flykt hittills, vilket motsvarar 73 000 barn varje dag.

Över 200 000 ukrainare kan komma till Sverige innan sommaren, enligt ett av Migrationsverkets scenarion.

Migrationsverket beräknar att uppemot 168 000 bostadsplatser kan behövas fram till juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet