Försvarsministern lovar full öppenhet

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsminister Mikael Odenberg (m) lovar i dag att estniska myndigheter ska få tillgång till allt svenskt Estoniamaterial. I en estnisk parlamentarisk rapport har Sverige kritiserats för att hemlighålla material.

Den estniska kommissionen vill bl.a höra dykare, som nu är bundna av tysthetslöfte i Sverige. De vill även få tillgång till alla relevanta dokument och videofilmer från dykningarna.

I Estland anses allmänt att landet hade för lite påverkan på den internationella haveriutredningen och därför uppmanas nu Sverige ge full insyn.

M/S Estonia

-Vi har varken anledning eller ambition att hemlighålla någon information för estländarna, säger försvarsminister Mikael Odenberg.

Krav efter avslöjande

Kravet på information och ökad öppenhet kommer från den estländska parlamentariska kommission som tillsattes efter avslöjandet i Sverige att det förekommit transporter av utsmugglat ryskt militärmateriel ombord på Estonia.

Huvudfrågan för kommissionen har varit om några estländska myndigheter och personer medverkade i transporterna. Svaret från kommissionens majoritet är nej. Man fastslår att estländska myndigheter och tjänstemän inte kände till militärfrakten och att den genomfördes av den svenska militära underrättelsetjänsten Must.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

M/S Estonia

Mer i ämnet