Röd-grön enighet om sjukförsäkring

Uppdaterad
Publicerad

Den röd-gröna oppositionen har enats om hur sjukförsäkringen ska se ut om det blir maktskifte efter valet. Det första steget blir att avskaffa ”stupstocken” i sjukförsäkringen.

-Idag förlorar man rätten till ersättning efter 550 dagar. Det menar vi är helt horribelt, säger vänsterpartiledaren Lars Ohly till Rapport och gör sig till talesperson för hela den rödgröna oppositionen.

-Det måste även där handla om en individuell prövning. Om man är sjuk så ska man ha rätten att vara sjuk. Om man inte är sjuk så ska man ha möjlighet att få rehabiliteringsinsatser, säger Lars Ohly.

Sjukskrivna utförsäkras

Individuell prövning

I en gemensam artikel på Dagens Nyheters debattsida skriver Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin och de andra oppositionsledarna om sin uppgörelse om sjukförsäkringen: ”De som utförsäkrats av regeringens regeländringar, och som behöver det, ska återförsäkras. Individuella prövningar ska göras successivt och i samarbete med individen och behandlande läkare.”

Oppositionen vill också att sjukförsäkringen ska omfatta fler än i dag, taket höjas till tio basbelopp och ersättningen ska vara 80 procent under hela perioden.

Ny rehabiliteringsfond

S, V och MP har på senare tid gått till storms mot regeringens rehabiliteringspolitik som de kallat utsorteringskedja. Nu vill de satsa på en ny rehabiliteringsfond för att säkerställa tillgången på rehabiliteringsinsatser. Hur en sådan fond ska utformas och finansieras ska utredas och presenteras efter valet, skriver de.

-Sjukförsäkringsreformen kommer att kosta en del. Hur mycket berättar vi i den ekonomiska vårmotionen i april. Idag vill jag inte uttala mig om kostnaderna, säger Lars Ohly.

Klart redan nu är att oppositionen vill ha en rehabiliteringspenning i stället för sjukpenning. Rehabiliteringen ska kunna pågå under ett år med möjlighet till förlängning.

I slutet av sin presentation skriver Sahlin, Peter Eriksson (MP) Maria Wetterstrand (MP) och Lars Ohly (V) att flera av förändringarna inte kan genomföras direkt efter valet och att de vill ha förslag till stabila regler av en bred utredning där riksdagens partier och arbetsmarknadens parter ingår.

Kostnad runt tre miljarder

Mona Sahlin räknar med att kostnaderna landar runt tre miljarder kronor.

-Det är ungefär lika mycket som de ganska meningslösa jobbcoacherna kostar och väl värt för att återskapa förtroendet för sjukförsäkringen och råda bot på det kaos som råder, säger hon.

Men besked om finansiering kommer senare, i partiernas gemensamma vårmotion.

De nya tidsgränserna i rehabiliteringskedjan kommer att slopas direkt vid en rödgrön valseger och ersättningsnivåerna återställas till 80 procent. Taken ska höjas, men det ges inget besked när. Det kommer att ske successivt, säger Sahlin.

-Den här regeringen hade tjänat på att utreda inom fler områden för att slippa backa göra om. Jag vill hellre göra det seriöst än att som regeringen pröva och se hur det går, säger Sahlin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sjukskrivna utförsäkras

Mer i ämnet